Opinii: Elegie pentru Istanbul

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 dec 2023

Istanbul: în prezent, oraș republican, după ce, timp de 16 secole, a fost capitală imperială (și nu a unuia singur, ci a două imperii), cunoscut și sub numele de Bizanț sau Constantinopol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Istanbul, locul în care Estul întâlnește, vrea, nu vrea, Vestul, unde Europa traversează doar Bosforul pentru a invada Asia și invers.

Istanbul, centru religios în care bisericile se transformă după un mileniu în moschei, iar moscheile după secole în muzee, pentru ca peste noapte să redevină moschei, unde Iisus are o singură natură sau două, el este când profet, când Fiul lui Dumnezeu și Dumnezeu Adevărat.

Istanbul, spațiu evlavios în care iconoclasmul de la sfârșitul primului mileniu al Imperiului Bizantin a renăscut după 11 secole, unde ai sentimentul că pioșii creștini din mozaicurile care împodobesc (actualele) moschei veghează pe ascuns asupra ta de după niște uriașe pânze.

Opinii: De Ziua Națională, Diplomația Energetică a României: între atuuri și provocări CITEȘTE ȘI Opinii: De Ziua Națională, Diplomația Energetică a României: între atuuri și provocări

Istanbul, orașul în care turismul cultural este înghițit doar de cel culinar, unde bucătăria japoneză încrucișează katanele cu iataganele celei otomane, unde totul este ieftin, dar pentru care poți plăti, chiar dacă nu cu viața, cu mai multe ore din ea, în care inflația anuală e de 70%, dar utilitățile sunt subvenționate în proporție de peste 80% de stat.

Istanbul, fosta capitală a Imperiului Roman de Răsărit în care poți cumpăra cele mai ieftine țigări din Europa, asta dacă nu ești occidental rătăcit prin Grand Bazaar, caz în care riști să achiți prețul practicat în extremitatea vestică a Imperiului Roman de Apus, Londra.

Opinii: Știu că nu știu CITEȘTE ȘI Opinii: Știu că nu știu

Grand Bazaar, celebrul loc unde, dacă ești scump la vorbă, nu scapi ieftin și achiți gramul de rahat turcesc la preț de uncie de aur.

Istanbul, vechea capitală în care românii sunt salutați fie cu tradiționalul Agi, Popescu, Ceaucescu, fie mai nou cu neologisme de tip Andrew Tate, unde ritmurile orientale mixate răsună peste tot, în timp ce ghidul tău e fan Nick Cave.

Istanbul, piața publică în care sfidarea și ironia tipic balcanice pun umărul la construcția cultului personalității.

Zâmbetul în client service nu e gratuit, după cum cred mulți. Costă mult mai mult decât o mochetă nouă CITEȘTE ȘI Zâmbetul în client service nu e gratuit, după cum cred mulți. Costă mult mai mult decât o mochetă nouă

Istanbul, capitala imperială în care ultimul sultan al Bizanțului a fost detronat de primul împărat al Turciei.

Istanbul, probabil, cel mai misterios, dacă nu și cel mai frumos, oraș din lume!

viewscnt
Afla mai multe despre
istanbul
constantinopol
bizant
imperiu
otoman
bizantin
hagia sofia