ANALIZĂ În primele 100 de zile din al doilea mandat, Donald Trump a depășit limitele puterii prezidențiale

Perspective   
ANALIZĂ În primele 100 de zile din al doilea mandat, Donald Trump a depășit limitele puterii prezidențiale

Îl poate jigni pe Zelenski, poate reglementa debitul apei la dușuri, amenința judecătorii și torpila piețele mondiale. Și pentru că poate, o face: în primele sale o sută de zile din al doilea mandat, Donald Trump a depășit limitele puterii prezidențiale, notează AFP.

„Un al doilea mandat este într-adevăr mai puternic”, a declarat președintele american la începutul lunii aprilie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Nawaf Salameh, proprietarul Alexandrion Group, a încetat din viață CITEȘTE ȘI Nawaf Salameh, proprietarul Alexandrion Group, a încetat din viață
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene


În timpul primului său mandat (2017-2021), dorința de putere a miliardarului new-yorkez s-a confruntat cu anumiți miniștri, consilieri și militari de rang înalt, care au încercat să îl limiteze.

Pentru al doilea mandat, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, și-a alcătuit o echipă care îi permite să guverneze „din instinct” - o expresie pe care a folosit-o în legătură cu politica sa vamală, alcătuită din anunțuri surprinzătoare și reveniri bruște.

„De data aceasta, președintele s-a înconjurat de consilieri care nu numai că pun în aplicare - dar, în unele cazuri, încurajează - acțiunile sale nerușinate de acaparare a puterii”, comentează Barbara Trish, politolog la Universitatea Grinnell.

Dacă ar fi să se rezume la o singură imagine acest început de al doilea mandat, aceasta ar fi cea a președintelui într-un Birou Oval cu borduri aurite, înconjurat de miniștri care râd de scandalurile sale și de jurnaliști care îl bombardează cu întrebări în timp ce el semnează ordine executive cu zecile.

Într-un sistem gravitațional în care Donald Trump este singurul centru, structura delicată de echilibru și control prevăzută de Constituția SUA amenință să fie absorbită în orice moment, avertizează adversarii.

Aripa armată

Acest echilibru instituțional se bazează pe puterea parlamentară și judiciară.

Dar Congresul controlat de republicani a fost până acum de o loialitate fără greș. Un ales a depus chiar un proiect de lege care prevedea ca ziua de naștere a lui Donald Trump să devină sărbătoare publică.

În ceea ce privește judecătorii, președintele republican l-a citat odată pe Napoleon pentru a-și exprima poziția: „Cel care își salvează țara nu încalcă nicio lege”.

Condamnat penal în timpul campaniei și convins că alegerile din 2020 i-au fost „furate”, Donald Trump amenință deschis judecătorii care blochează anumite decizii în numele statului de drept.

El a cerut destituirea unui judecător care a ordonat suspendarea unei operațiuni spectaculoase de deportare a migranților către El Salvador în temeiul unei vechi legi din timpul războiului.

FOTO Administrația Trump publică noi documente privind asasinarea lui John F. Kennedy CITEȘTE ȘI FOTO Administrația Trump publică noi documente privind asasinarea lui John F. Kennedy

Președintele vede în Departamentul de Justiție brațul armat al operațiunii de „răzbunare” politică promisă susținătorilor săi, grațiindu-i pe atacatorii de la Capitoliu imediat ce a depus jurământul.

Donald Trump a vizat deja firme de avocatură și studenți străini și a lansat proceduri federale împotriva unui fost director al Agenției americane pentru securitate cibernetică, a cărui principală vină a fost asigurarea corectitudinii alegerilor din 2020.

El a promis „iadul” judiciar persoanelor care vandalizează mașinile Tesla ale marelui său aliat Elon Musk, care a dezmembrat secțiuni întregi ale administrației federale.

Idei fixe

Echipa sa de comunicare a păstrat tehnicile de campanie: insulte uneori, provocări adesea, lingușire întotdeauna.

Când Donald Trump a spus, în timpul unei recepții: „Avem câțiva senatori aici, dar nu prea îmi plac, așa că nu am de gând să îi prezint”, unul dintre conturile oficiale ale executivului a comentat: „Cel mai amuzant președinte din toate timpurile”.

Când a făcut o întoarcere spectaculoasă suspendând tarifele care au adus lumea financiară în pragul unui atac de cord, consilierul său Stephen Miller a aplaudat „cea mai magistrală strategie economică din istoria președinților americani”.

Este imposibil de prezis cum va decurge al doilea mandat al lui Donald Trump, un președinte imprevizibil, dar și obsesiv.

Unele dintre obsesiile sale sunt anecdotice, cum ar fi decretul pe care l-a emis pentru a crește debitul de apă din dușuri, despre care susține că este anemic și îl împiedică să își spele corect „părul frumos”.

Alte obsesii atacă ordinea economică și diplomatică mondială, cum ar fi dorința sa de a anexa Groenlanda, cu viziunea de bază a unei lumi organizate în sfere de influență, apropiată de cea a lui Vladimir Putin.

Singura constantă reală, potrivit analiștilor, este că președintele se hrănește cu atenția Americii și a lumii, pe care știe să o capteze ca nicio altă personalitate politică a timpului nostru.

Dar această nevoie de a fi în centrul jocului poate deveni o vulnerabilitate, într-o țară aflată într-o perpetuă campanie electorală, care își va îndrepta rapid atenția către alegerile prezidențiale din 2028.

Va accepta Donald Trump să fie redus la rolul de spectator? Cu excepția cazului în care, desigur, el contestă limita constituțională de două mandate, o idee pe care o evocă în mod regulat.

Tesla amână lansarea în producție a unei mașini ieftine Model Y CITEȘTE ȘI Tesla amână lansarea în producție a unei mașini ieftine Model Y

„Există modalități de a face acest lucru”, a declarat el recent.

Donald Trump a fost învestit în funcția de președinte la 20 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump. sua
presedinte