Avertismentul lui Iohannis: Dacă situația se va înrăutăți, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!

Avertismentul lui Iohannis: Dacă situația se va înrăutăți, nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2020

Președintele Iohannis a atras atenția, joi, în ultima zi a stării de urgență, că încetarea acesteia nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei, iar dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, atunci nu va ezita să declare din nou stare de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Șeful statului a arătat că astăzi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență - care va fi condus de premierul Orban - va declara starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. 

Iohannis a avertizat că reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă, pentru că virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.

”Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență! Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”, a spus președintele.

Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi CITEȘTE ȘI Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi

Acesta a precizat că vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile, când nu este încă în vigoare legea-cadru pentru starea de alertă, să fie păstrate toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia, a afirma Iohannis

Șeful statului a mai spus că, din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viață mai apropiată de normalitate, dar în aceleași condiții de maximă siguranță.

ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat

La data expirării stării de urgență, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate - 9.053 astăzi - este mai mare decât cel al cazurilor active, și anume astăzi 6.148.

225 de pacienți se află internați în secțiile de tratament intensiv și vreau să menționez că pe toată durata stării de urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.

La începutul stării de urgență, în România capacitatea zilnică de testare a fost de 704 teste pe zi. Astăzi, capacitatea de testare a crescut progresiv,  ajungând la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată, în România au fost efectuate 277.804 teste.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
coronavirus
stare
alerta
urgenta