CE lansează ”blocking statute” pentru a apăra întreprinderile europene din Iran de sancțiuni americane

CE lansează ”blocking statute” pentru a apăra întreprinderile europene din Iran de sancțiuni americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2018

Comisia Europeană (CE) a aununțat vineri că a lansat procesul de blocaj al sancțiunilor americane cu scopul de a proteja întreprinderi europene care operează în Iran, după ce Statele Unite au anunțat că reimpun sancțiuni Teheranului, odată cu ieșitea din acordul în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters.

Comisia a anunțat într-un comunicat că a ”lansat procesul oficial de activare a legii de blocaj («blocking statute») prin actualizarea listei americane de sancțiuni impuse Iranului care țin de câmpul său de aplicare”, referindu-se la o reglementare europeană datând din 1996, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia a precizat că această măsură intră în vigoare în două luni, dacă Parlamentul European (PE) și guvernele statelor membre UE nu o resping în mod oficial, dar că ar putea să fie activată și mai devreme în cazul în care este susținută politic puternic.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tăriceanu: Pilonul II de pensii este un mecanism util. Populația îmbătrânește și fondul de pensii de stat va avea foarte multe presiuni CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Pilonul II de pensii este un mecanism util. Populația îmbătrânește și fondul de pensii de stat va avea foarte multe presiuni

Acest instrument este o reglementare europeană datând din 1996, creat la origine cu scopul de a ocoli embargoul impus Cubei. El le permite întreprinderilor și tribunalelor europene să nu se supună sancțiunilor impuse de țări terțe.

Dezacordul cu Statele Unite cu privire la embargoul cubanez a fost soluționat, însă, la nivel politic - iar eficiența acestui instrument nu a fost niciodată dovedită. Efectul său ar putea să fie mai degrabă simbolic decât economic, potrivit unei surse eurpene.

Retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian, însoțită de reimpunerea unor sancțiuni americane foarte temute, face să planeze brusc riscuri financiare considerabile asupra întreprinderilor care vor să investească în Iran după semnarea acestuidocument istoric în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
blocking statute