Companiile din industria de apărare și securitate ies de sub supravegherea AMEPIP - agenția care monitorizează companiile de stat. Guvernanții se așteaptă la investiții în domeniu

Companiile din industria de apărare și securitate ies de sub supravegherea AMEPIP - agenția care monitorizează companiile de stat. Guvernanții se așteaptă la investiții în domeniu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 feb 2024

Întreprinderile publice din industria de apărare și securitate națională vor ieși de sub controul și evaluarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), iar mandatele conducerii acestor companii vor putea fi prelungite, prin decizie a Guvernului, ”în situații de urgență ce privesc proiecte în derulare”, conform unor modificări ce vor fi aduse legislației în vigoare, relevă datele analizate de Profit.ro. Surse guvernamentale susțin că modificările vin în contextul în care guvernanții se așteaptă la investiții și proiecte importante în industria de apărare, având în vedere conflictul din Ucraina.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Pentru a pune în practică Planul Național de Rederesare și Reziliență al României (PNRR) și pentru a adera la OCDE, funcția de coordonare a întreprinderilor publice este realizată de către AMEPIP. Noua instituție funcționează în subordinea directă a Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, urmând să se implice în procedura de selecție pentru numirea administratorilor de întreprinderi publice de la nivel central, inclusiv prin stabilirea unor indicatoril de performanță, anexă la contractul de mandat, prin care să se asigure că o companie de stat are profit.

Mai este important: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul are astăzi în subordine, prin intermediul ministerelor și a altor autorități publice, peste 200 de companii, cu aproximativ 167.000 de angajați. Aceste companii, cu afaceri de peste 70 miliarde lei și un profit brut de până la 20 miliarde lei, pot fi plasate în coordonarea noii structuri, AMEPIP.

Bine de știut: Conform unor modificări aduse de coaliția de guvernământ în Parlament, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va percepe de la companiile de stat o taxă de până la 0,1% din venituri, putând prelua și funcția de autoritate tutelară și anula numirile la conducerea acestora. AMEPIP are aproape 100 de angajați, iar salarizarea personalului depășește cu 50% nivelul salariae prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Se fac angajări în SRI. Ce posturi sunt disponibile. „Nu vei purta pelerină, dar vei avea ocazia să realizezi lucruri mărețe!\ CITEȘTE ȘI Se fac angajări în SRI. Ce posturi sunt disponibile. „Nu vei purta pelerină, dar vei avea ocazia să realizezi lucruri mărețe!"

Conform modificărilor redactate și analizate de Profit.ro, întreprinderile din industria de apărare și securitate națională, constituite prin acte normative speciale, atribuțiile de evaluare și control, care revin acum AMEPIP, vor fi asigurate de către autoritățile tutelare, respectiv ministerele de resort.

Totodată, structura consiliului de administrație ramâne cea prevăzută prin actul normativ de înființare.

În plus,  prin memorandum aprobat de Guvernul României, vor putea fi prelungite mandatele administratorilor provizorii, în situații de urgență ce privesc proiecte în derulare din domeniul de activitate specific.

De asemenea, contractele de mandat ale consiliului membrilor consiliului de administrație și directorilor, inclusiv ale administratorilor provizorii și directorilor provizorii, respectiv ale membrilor consiliului de supraveghere și directoratului, vor putea fi prelungite, tot prin memorandum al Executivului și în astfel de situații de urgență, cu maximum 12 luni.

ULTIMA ORĂ Parlamentul, în prag de a adopta o lege împotriva \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul, în prag de a adopta o lege împotriva "deepfake", cu închisoare de până la 2 ani. Opoziția reclamă încălcarea dreptului la liberă exprimare

Surse guvernamentale susțin că în perioada următoare, pe fondul deciziilor statelor europene de a investi în industria de apărare în contextul conflictului din Ucraina și a amenințării crescute din partea Rusiei, România va avea parte de proiecte importante în domeniu. 

După cum a relatat Profit.ro, recent, producătorul de arme și vehicule militare german Rheinmetall, cel mai mare din Germania și unul dintre giganții în domeniu la nivel mondial, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la producătorul român de vehicule Automecanica Mediaș.

viewscnt
Afla mai multe despre
apărare
companii
stat
monitorizare
amepip
guvern
investiții