Certificatul digital privind vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19 va fi eliberat prin portalul https://certificat-covid.gov.ro, dar solicitarea de eliberare pe acest portal trebuie realizată, pentru certificatele de vaccinare și de vindecare, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare, cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat, înainte de momentul utilizării. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 30 iunie 2022, certificatele de vindecare vor avea o valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv, iar certificatele de testare vor fi valabile 24 sau 72 de ore de la efectuarea testului.
Toate aceste condiții sunt stabilite în ordonanța de urgență pregătită de Guvern pentru asigurarea cadrului legislativ, astfel încât de la 1 iulie să poată fi descărcat de cetățenii români certificatul verde COVID, necesar cu precădere pentru înlesnirea călătoriilor în străinătate.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Conform proiectului de ordonanță, pe teritoriul României, eliberarea certificatelor se realizează prin portalul https://certificat-covid.gov.ro, în format electronic, pe baza datelor necesare din actul de identitate sau, după caz, din pașaport sau din documentul eliberat în condițiile legii pentru străini.
În cazul în care persoana solicită eliberarea certificatului doar în format letric, acesta se poate adresa medicului de familie sau la sediul direcției de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București.
Solicitarea de eliberare a certificatului pe portalul https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizată de către solicitant :
- pentru certificatele de vaccinare și de vindecare, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de mornentul utilizării certificatului;
- pentru certificatele de testare, după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 ore sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat, înainte de momentul utilizării certificatului.
Atenție! Pentru persoanele care s-au vaccinat cu un vaccin care nu figurează pe lista de vaccinuri publicată de Ministerul Sănătății sau care transmit o adeverință de vaccinare emisă de alt stat în care nu este specificat tipul de vaccin efectuat, nu se va emite certificat de vaccinare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a anulat majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 iulie. Anul viitor cresc, dar apoi vor fi doar indexatePentru validarea identității solicitantului de certificat, în funcție de tipul de certificat solicitat, vor fi utilizate următoarele seturi de date:
a) pentru certificatele de testare se va solicita completarea următoarelor seturi de date:
1. pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CovV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
2. pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate, emis de alt stat decât România, sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/ actul de identitate, cetățenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
(b) pentru certificatele de vindecare se va solicita completarea următoarelor seturi de date:
1. pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
2. pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/ pașaportului, cetățenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-Cov-2, județul în care s-a efectuat testarea;
(c) pentru certificatele de vaccinare se va solicita completarea următoarelor seturi de date:
1. pentru persoanele care s-au identificate la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea;
2. pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate, emis de alt stat decât România, sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/ pașaportului, cetățenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Isărescu scrie Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcția de guvernator al BNRPentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani, se vor solicita, în funcție de tipul de certificat solicitat, datele menționate anterior, cu excepția seriei și numărului actului de identitate, precum și completarea numelui și prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, precum și confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.
Proiectul de ordonanță mai prevede constituirea unui Centru de suport pentru utilizatorii sistemului de eliberare a certificatelor, format din Centrul de preluare a apelurilor și Grupul operațional pentru verificare, eliberare și acceptare certificate.