Două râuri au secat în Arad

Perspective   
Două râuri au secat în Arad

Râurile Teuz și Timercea, din județul Arad, au secat complet din cauza secetei prelungite, care afectează și puțurile de apă ale oamenilor din zonele prin care trec aceste cursuri de apă, primarul comunei Mișca, Pallegi Mate, afirmând că se confruntă prima dată cu o astfel de situație.

Pentru fermierii din Mișca, râul Teuz era o sursă importantă de apă pentru animale, dar, de câteva săptămâni, aceasta a dispărut complet.

Urmărește-ne și pe Google News
Companie lider austriacă se împrumut masiv inclusiv pentru România, unde pregătește o investiție în baterii CITEȘTE ȘI Companie lider austriacă se împrumut masiv inclusiv pentru România, unde pregătește o investiție în baterii

'Este pentru prima dată când râul Teuz seacă complet, este totul uscat. În anii cu secetă s-a mai întâmplat ca râul să fie secat pe anumite segmente, dar niciodată nu a dispărut complet apa. Vă dați seama, este foarte greu pentru comunitate, fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum le este foarte greu. Mai ales că și puțurile săpate de săteni au început să sece, multe nu mai au apă deloc', a declarat primarul comunei Mișca.

El a spus că în zonă nu a mai plouat deloc de trei luni, iar de la începutul anului precipitațiile au fost slabe cantitativ, scre Agerpres.

'Dacă nu avem ploaie în următoarea perioadă, toate fântânile ar putea seca', a mai spus edilul.

Zelenski anunță că ”au început” negocieri ucraineano-ruse cu privire la o întâlnire cu Putin CITEȘTE ȘI Zelenski anunță că ”au început” negocieri ucraineano-ruse cu privire la o întâlnire cu Putin

Conform Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri, debitul râului Teuz, care este un afluent al Crișului Negru, este zero. În aceeași situație se află și râul Timercea (afluent al râului Cigher), care a secat complet în zona Tauț.

Primarul comunei Tauț, Florin Lela, a precizat însă că Timercea a mai secat în anii cu precipitații slabe.

De asemenea, râul Barcău este la o treime din debitul mediu specific lunii iulie, se arată într-un raport al ABA Crișuri.

Instituția mai arată că precipitațiile au fost extrem de reduse în februarie, aprilie și iunie, la doar 10% față de normal, iar în iunie fenomenul de secetă s-a accentuat, fiind înregistrate debite minime istorice pe unele cursuri de apă din bazinul Crișurilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
arad
rau
seceta