Fondatorul companiei Patagonia a donat întreaga companie

Fondatorul companiei Patagonia a donat întreaga companie
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 sep 2022

Fondatorul companiei Patagonia, Yvon Chouinard, soția sa și cei doi copii adulți ai lor își cedează dreptul de proprietate asupra producătorului de îmbrăcăminte pe care l-a înființat acum 50 de ani, dedicând toate profiturile companiei proiectelor și organizațiilor care vor proteja natura și biodiversitatea și vor lupta împotriva crizei climatice, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Compania valorează aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit New York Times.

HARTĂ Banca Mondială a calculat performanța și potențialul orașelor din România. Care sunt cele mai atractive orașe CITEȘTE ȘI HARTĂ Banca Mondială a calculat performanța și potențialul orașelor din România. Care sunt cele mai atractive orașe

Într-o scrisoare referitoare la decizie, publicată miercuri pe site-ul Patagonia, Choiunard a scris despre ”re-imaginarea capitalismului” și a spus: ”Deși facem tot posibilul pentru a aborda criza de mediu, nu este suficient. Trebuia să găsim o modalitate de a investi mai mulți bani în lupta împotriva crizei, păstrând în același timp intacte valorile companiei. O opțiune a fost să vindem Patagonia și să donăm toți banii. Dar nu puteam fi siguri că un nou proprietar ne va păstra valorile sau va menține echipa noastră de oameni din întreaga lume. O altă cale a fost să listăm compania la bursă. Ce dezastru ar fi fost asta. Chiar și companiile publice cu intenții bune sunt supuse unei presiuni prea mari pentru a crea câștiguri pe termen scurt în detrimentul vitalității și responsabilității pe termen lung. Adevărul să fie spus, nu existau opțiuni bune disponibile. Deci, ne-am creat opțiunea proprie, Acțiunile companiei private vor fi acum deținute de un trust axat pe climă și de un grup de organizații nonprofit, numite Patagonia Purpose Trust și respectiv Holdfast Collective, a spus compania într-un comunicat, menționând ”că fiecare dolar care nu este reinvestit în Patagonia va fi distribuit ca dividende pentru a proteja planeta.”

Trustul va obține toate acțiunile cu drept de vot, care reprezintă 2% din total, și le va folosi pentru a crea ”o structură juridică mai permanentă pentru a consacra scopul și valorile Patagoniei”. Acesta va fi supravegheat de membrii familiei și de consilieri apropiați, scrie News.ro.

Holdfast Collective deține toate acțiunile fără drept de vot ale Patagonia, care se ridică la 98%.

Patagonia se așteaptă să genereze și să doneze aproximativ 100 de milioane de dolari anual, în funcție de starea de sănătate a afacerii.

Compania vinde acum îmbrăcăminte pentru exterior nouă și second-hand, echipament pentru activități în aer liber precum camping, pescuit și alpinism, precum și alimente și băuturi produse din surse durabile.

În calitate de companie B-Corp și California Benefit Corporation, Patagonia dona deja anual un procent din vânzările sale activiștilor și intenționează să continue să facă acest lucru.

VIDEO PROFIT LIVE Octavian Radu, co-fondator Smart Touch Technologies: Ne uităm să ne extindem către partea de vest a Europei, după care în SUA. Bugetul necesar pentru a ne extinde în Europa este de 1-1,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Octavian Radu, co-fondator Smart Touch Technologies: Ne uităm să ne extindem către partea de vest a Europei, după care în SUA. Bugetul necesar pentru a ne extinde în Europa este de 1-1,5 milioane de euro

Mai puțin de 6.000 de companii din întreaga lume sunt certificate ca afaceri B-Corp. Acestea trebuie să îndeplinească standarde stricte de mediu, sociale și de guvernare stabilite de B Labs, pentru a obține certificarea.

Ryan Gellert va continua să fie director general al Patagoniei, iar familia Chouinard va rămâne în consiliul de administrație al Patagonia.

După ce și-a informat angajații miercuri despre această mișcare, compania și-a actualizat site-ul web pentru a afirma că ”Pământul este acum singurul nostru acționar”.

viewscnt
Afla mai multe despre
patagonia
donatie