Proiect anti-criză energetică: TVA redusă la 5%, fără acciză, certificate verzi și taxă de cogenerare, scumpiri scăzute din impozit și ajutor fix pentru casnici de 1.000 lei pe lună

Proiect anti-criză energetică: TVA redusă la 5%, fără acciză, certificate verzi și taxă de cogenerare, scumpiri scăzute din impozit și ajutor fix pentru casnici de 1.000 lei pe lună
scris 15 sep 2022

Un proiect legislativ analizat de Profit.ro și avansat acum la nivel politic prevede scăderea de la 19% la 5% a TVA aplicată livrărilor de energie electrică și gaze naturale furnizate clienților finali, deopotrivă casnici și noncasnici, eliminarea accizei la electricitate, suspendarea certificatelor verzi și a taxei de cogenerare pentru toți consumatorii de energie, scăderea din impozitul pe profit sau venit datorat de agenții economici a 50% din cheltuielile suplimentare generate de scumpirea curentului și a gazelor de la începutul anului încoace și acordarea unui ajutor fix lunar pentru plata facturilor la energie și gaze de 1.000 de lei/gospodărie tuturor consumatorilor casnici.

Măsurile ar urma să se aplice în perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2024, cu excepția eliminării accizei, care ar urma să fie permanentă.

Corpul de control al premierului, la Ministerul Mediului, în scandalul Blue Air CITEȘTE ȘI Corpul de control al premierului, la Ministerul Mediului, în scandalul Blue Air

″(…) pentru perioada cuprinsă între 01.10.2022 și 31.12.2024, asupra bazei de impozitare pentru livrarea de energie electrică furnizată consumatorilor finali și livrarea de gaze naturale furnizate consumatorilor finali se aplică cota redusă de taxă pe valoare adăugată de 5%″, stipulează draftul de act normativ.

În expunerea de motive se argumentează că, urmare a exploziei prețurilor la energie și gaze, în condițiile unei cote reduse, încasările din TVA din această sursă ar putea rămâne la același nivel ca anul trecut sau ar putea chiar crește, statul ar împărți cu cetățenii încasările suplimentare din TVA, iar măsura nu ar distorsiona piețele de energie și gaze, nu ar crea instabilitate legislativă și nu ar descuraja investițiile în producție. Din același document, care nu include o analiză de impact bugetar cu cifre, reiese că măsurile propuse ar urma să înlocuiască actuala legislație de plafonare a prețurilor pentru consumatori și de supraimpozitare a industriei energetice.

FOTO Booking Holdings a deschis în România centrul regional de servicii, unde vor munci sute de angajați, anunțat de Profit.ro CITEȘTE ȘI FOTO Booking Holdings a deschis în România centrul regional de servicii, unde vor munci sute de angajați, anunțat de Profit.ro

De asemenea, pentru perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2024, contribuabilii care datorează impozit pe profit și care înregistrează cheltuieli cu consumul de energie electrică sau gaze natural ar urma să scadă 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri raportată la prețul mediu ponderat de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie electrică și gaze naturale, după caz, din luna ianuarie 2022, ținând cont de cantitățile consumate, din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost efectuate sau din impozitul pe profit anual, după caz.

Aceeași facilitate ar urma să se aplice și microîntreprinderilor care datorează impozit pe venit, precum și contribuabililor care intră sub incidența prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

Parlamentul European, decizie tranșantă: Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație electorală” CITEȘTE ȘI Parlamentul European, decizie tranșantă: Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”

″Sumele reprezentând 50% din cheltuielile suplimentare generate de creșterea de prețuri, (…), care depășesc impozitul datorat, se scad, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate, pe baza unei declarații de regularizare″, mai prevede proiectul.

Cele mai recente date ale OPCOM arată că, în august, prețul mediu ponderat al energiei electrice tranzacționate pe PZU a fost de 2.423,86 lei/MWh, în creștere de aproape 2,5 ori față de cel din ianuarie 2022 (978,88 lei/MWh). Pe platforma similară spot de gaze naturale de la Bursa Română de Mărfuri (BRM), prețul mediu ponderat din prezent, de peste 1.000 lei/MWh, este de asemenea mai mult decât dublu comparativ cu cel din ianuarie, de circa 450 lei/MWh.

Simona Halep nu va mai juca în acest an CITEȘTE ȘI Simona Halep nu va mai juca în acest an

În plus, în perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2024, energia electrică facturată consumatorilor finali ar urma să fie exceptată de la obligația de achiziție de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie regenerabilă. Totodată, în același interval, ar înceta facturarea taxei de cogenerare plătită de consumatorii de energie pe facturi ca formă de sprijin pentru producătorii de energie termică ce livrează în sistemele centralizate de încălzire pentru populație.

Începând cu data de 01.10.2022 se stabilește un sprijin financiar direct pentru criza energetică pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru clienții casnici în cuantum total de 1.000 de lei/gospodărie. În situația în care valoarea facturii energiei într-o lună este mai mică decât valoarea sprijinului financiar, atunci diferența rămasă va fi reportată și va putea fi folosită ulterior până la data de 31.12.2024. Clienții casnici pot opta, prin cerere scrisă către furnizorii de energie electrică, să renunțe la sprijinul financiar direct pentru criza energetică pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale″, scrie în draft, care a fost elaborat de USR.

 Tranzacție: Gigantul francez Veolia a preluat operatorul de apă și canalizare din Chiajna de la omul de afaceri ilfovean Petre Pantale CITEȘTE ȘI Tranzacție: Gigantul francez Veolia a preluat operatorul de apă și canalizare din Chiajna de la omul de afaceri ilfovean Petre Pantale

Cei care renunță la ajutor vor primi un voucher în valoare de 5.000 de lei folosibil pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice, vouchere care vor fi finanțate de către Administrația Fondului pentru Mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
criza energetica
criza gazelor
ajutor plata facturi energie gaze
scadere taxe impozite energie gaze