Franța ar putea naționaliza marile companii, dacă va fi necesar

Franța ar putea naționaliza marile companii, dacă va fi necesar
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2020

Guvernul francez este pregătit să folosească toate mijloacele pentru a sprijini companiile mari afectate de turbulențele de pe piețele financiare, inclusiv prin naționalizare, dacă va fi necesar, a afirmat marți ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, într-o teleconferință, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizare, prin preluarea unei participații sau chiar putem folosi termenul de naționalizare, dacă va fi necesar", a declarat oficialul francez, fără a preciza care firme ar putea fi tratate ca prioritare, scrie Agerpres.

De asemenea, Le Maire a salutat decizia prin care Autoritatea de Reglementare a Piețelor Bursiere din Franța a emis marți interdicții în ceea ce privește vânzarea în lipsă (short-selling) pentru acțiunile franceze a peste 92 de companii, după ce bursele europene au înregistrat cele mai mari pierderi din istorie. Instituția a informat că decizia ar putea fi extinsă cu până la o lună, dacă va fi necesar. Printre companiile vizate de interdicție se află BNP Paribas, Renault și Air France KLM.

Stare de urgență coronavirus: autoritățile pot \ CITEȘTE ȘI Stare de urgență coronavirus: autoritățile pot "chema" oameni la muncă în sprijinul celor afectați de pandemie și al instituțiilor de forță

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piață acțiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacției, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preț mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acțiune vândută în lipsă la un preț de 10 euro și răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câștig de 2 euro.

Banca de investiții a statului francez (Bpifrance) deține participații inclusiv la Renault, Engie, Orange, grupul PSA și Air France-KLM.

viewscnt
Afla mai multe despre
nationalizare
companii
franta