Explozia produsă în noaptea de vineri spre sâmbătă într-o mină din Kazahstan aparținând grupului ArcelorMittal a costat viețile a 46 de mineri, au anunțat autoritățile după descoperirea ultimei victime a celui mai grav accident de muncă din acest stat central-asiatic, transmite AFP.
'Au fost găsite trupurile a 45 de mineri și rămășițele celei de-a 46-a victime probabile', a declarat ministrul pentru situații de urgență, Sirim Șariphanov, într-o reuniune a guvernului.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
După tragedie, care a avut loc la mina Kostenko din orașul Karaganda (centru), guvernul kazah și ArcelorMittal au anunțat că au ajuns la un acord pentru naționalizarea filiale kazahe a gigantului siderurgic, scrie Agerpres.
Concernul, cu sediul în Luxemburg și condus de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, era criticat de autoritățile kazahe pentru nerespectarea normelor de securitate și de mediu și accidentele repetate.
'Compania nu și-a îndeplinit obligațiile. Finalizăm acordul de transfer al ArcelorMittal Temirtau în favoarea Kazahstanului', a declarat marți prim-ministrul Alihan Smailov, fără alte precizări.
În momentul exploziei, al cărei suflu s-a simțit pe o rază de 2 km, în subteran se aflu 252 de mineri, dintre care 206 au reușit să iasă la suprafață.

'Această tragedie este direct legată de încălcările securității industriale. Vina aparține în primul rând conducerii companiei', a acuzat prim-ministrul kazah, în timp ce sindicatele cer un control mai strict din partea guvernului.
De la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în Kazahstan și-au pierdut viața în jur de 200 de mineri, în marea lor majoritatea în unități aparținând ArcelorMittal. Concernul, intrat în Kazahstan în 1995, deține în jur de 15 mine și uzine în centrul acestei foste republici sovietice bogate în resurse naturale.