Impozit minim pentru multinaționale: Deputații europeni denunță veto-ul Ungariei și cer aplicarea procedurii de cooperare consolidată

Impozit minim pentru multinaționale: Deputații europeni denunță veto-ul Ungariei și cer aplicarea procedurii de cooperare consolidată
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2022

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care denunță veto-ul ungar împotriva impozitului minim pentru multinaționale și cere renunțarea la unanimitatea în materie de fiscalitate pentru a ocoli acest blocaj, potrivit boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În 17 iunie, Ungaria s-a opus transpunerii în legislația UE a impozitului minim de 15% pe profitul multinaționalelor, susținut de toate celelalte state membre, arată G4Media.ro.

Premierul francez: Compania de utilități EDF va fi naționalizată complet CITEȘTE ȘI Premierul francez: Compania de utilități EDF va fi naționalizată complet

Pentru a valida proiectul de directivă pregătit de Comisia Europeană este nevoie de un vot unanim al celor 27 de state membre.

UE vrea să devină prima entitate juridică care să pună în practică proiectul istoric aprobat anul trecut de aproape 140 de țări – inclusiv Ungaria – sub egida OCDE, după cinci ani de dezbateri.

Înainte de veto-ul maghiar, directiva a fost blocată luni de zile de Polonia, de asemenea semnatară a acordului OCDE.

Polonia este suspectată că și-a folosit dreptul de veto ca mijloc de presiune pentru a obține deblocarea celor 35,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi planificate pentru țară în cadrul planului european de redresare. Și-a ridicat dreptul de veto imediat după ce a primit undă verde din partea Comisiei pentru acest plan, care fusese blocat timp de mai bine de un an din cauza unor presupuse deficiențe în ceea ce privește independența sistemului judiciar din Varșovia.

Planul ungar, cu subvenții de 7,2 miliarde de euro, este încă blocat din cauza luptei insuficiente împotriva corupției. Budapesta este acuzată de oficialii UE că a urmat exemplul Varșoviei pentru a forța mâna Comisiei.

În rezoluția lor, deputații europeni „solicită Ungariei să pună capăt imediat blocării acordului fiscal” și „îndeamnă Comisia și Consiliul (care reprezintă cele 27 de țări ale UE) să nu se angajeze în negocieri politice” cu Budapesta.

Textul, care a primit o majoritate de 450 de voturi (132 împotrivă, 55 de abțineri), invită, de asemenea, Comisia și Consiliul să ia în considerare „punerea în aplicare a acordului fiscal global prin intermediul procedurii de cooperare consolidată”. Această dispoziție permite punerea în aplicare a măsurilor de către un grup de țări care doresc să le pună în aplicare atunci când nu este posibilă unanimitatea.

În cele din urmă, se cere executivului UE să relanseze „dezbaterea privind utilizarea votului cu majoritate calificată pentru anumite chestiuni fiscale”.

„De la începutul anului, Polonia și apoi Ungaria și-au folosit dreptul de veto pentru a împiedica introducerea impozitului minim (…). Aceste două țări, care nu respectă statul de drept, au, în cele din urmă, mai multă putere decât celelalte 25 de state membre la un loc”, a declarat eurodeputata franceză Aurore Lalucq (S&D, stânga), care a fost responsabilă cu negocierile pentru rezoluție.

„În ceea ce privește impozitarea, pierdem 50 de miliarde de euro în fiecare an”, a spus ea într-o declarație.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
ungaria
multinationale