Inflația încetinește în Germania (+ 7,6%), accelerează în Belgia (+ 9,6%) și crește în Spania (10%)

Inflația încetinește în Germania (+ 7,6%), accelerează în Belgia (+ 9,6%) și crește în Spania (10%)
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2022

Rata inflației din Germania crește în continuare, chiar dacă mai puțin decât fusese estimat. În iunie, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,1% față de luna mai, în timp ce se aștepta o creștere de + 0,3% , scrie presa italiană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Anual, indicele prețurilor de consum marchează o creștere de 7,6% față de procentul estimat de 8% și de cel + 7,9% înregistrat în luna mai, arată Rador.

DOCUMENT - Contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II crește abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024 CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II crește abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024

Creșterile prețurilor bunurilor energetice (+ 38%) și produselor alimentare (+ 12,7%) rămân foarte puternice. Subvențiile guvernamentale pentru transport și combustibili au contribuit la limitarea ratei inflației.

În Spania, prețurile au crescut mai mult decât fusese stimat, indicele general situându-se acum la 10%, în creștere bruscă de la procentul de 8,5% din luna mai. Prețurilor au urcat vertiginos și în Belgia, unde inflația a crescut la 9,65%, cel mai ridicat nivel din octombrie 1982 . Vineri, ISTAT va publica prima estimare a evoluției prețurilor italiene, iar Eurostat va comunica date referitoare la întreaga zonă euro.

Datele vor fi evaluate cu atenție de Banca Centrală Europeană care, pentru ședința sa din 21 iulie a anunțat deja o creștere a dobânzilor, prima în 11 ani. Scopul BCE este de a readuce inflația din zona euro la aproximativ 2%, valoare considerată optimă.

Creșterea dobânzilor drenează lichidități din sistemul financiar, suma de bani în circulație fiind unul dintre factorii care pot contribui la creșterea generalizată a prețurilor.

„Nu cred că vom reveni la o situație de inflație scăzută. Scenariul a fost schimbat de o serie de forțe dezlănțuite de pandemie și de situația geopolitică”, a declarat miercuri președintele BCE, Christine Lagarde.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflația
germania