Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un considerăcă țara sa este necesar să se pregătească atât ”de dialog, cât și de confruntare” cu Statele Unite - într-o primă reacție față de politica coreeană a președintelui american Joe Biden, relatează AFP.
Joe Biden, căruia Phenianul îi denunță ”politica ostilă”, nu exclude să se întâlnească într-o bună zi cu Kim Jong Un, însă subliniază că nu va face acest lucru fără un angajament clar din partea acestuia din urmă, scrie News.ro.

Negocieri între Statele Unite și Coreea de Nord rămân blocate în continuare, după eșecul celui de-al doilea summit al lui Donald Trump cu Kim Jong Un, la Hanoi, în Vietnam, în 2019.
Kim ”a subliniat necesitatea de a ne pregăti atât de dialog, cât și de confruntare, mai ales de a ne pregăti deplin de confruntare”, într-un discurs cu privire la strategia sa față de Washington, în a treia zi a unei reuniuni plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor (unic), potrivit agenției oficiale nord-coreene de presă KCNA.
El ”a îndemnat să se reacționeze puternic și rapid față de o o situație care evoluează rapid și ca eforturile să se concentreze asupra unei preluări a unui control stabil asupra situației în peninsula coreea”, potrivit agenției.
Kim Jong Un a cerut menținerea unei ”contraacțiuni strategice și tactice adecvate” împotriva Statelor Unite și a subliniat necestatea ”consolidării poziției strategice și rolului activ” al Coreei de Nord și creării unei ”atmosfere externe favorabile” inițiativei sale, potrivit agenției.
În mai, Joe Biden a criticat demersul precedesorului său Donald Trump, care s-a întâlnit cu "Chairman Kim" în două rânduri, la Singapore și apoi la Hanoi, fără să obțină vreun rezultat tangibil. ”Eu nu i-aș oferi o recunoaștere internațională” fără nimic în schimb, insista el.

NICIO ILUZIE
Biden spunea atunci că nu-și face ”iluzii” cu privire la dificultatea de a convinge Coreea de Nord să renunțe la arsenalul său nuclear, în urma unei întâlniri la Casa Albă cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in.
”Nu avem nicio iluzie cu privire la dificultate, absolut niciuna. Ultimele patru administrații nu și-au atins obiectivul. Este un obiectiv incredibil de dificil”, declara el presei, anunțând că l-a numit pe un diplomat experimentat, Sung Kim, emisar specia pentru Phenian.
Coreea de Nord a efectuat șase teste de rachetă din 2006. Ea este vizată de mai multe serii de sanțciuni internaționale, din cauza programelor sale de înarmare, interzise.
Însă Phenianul poate accepta o ”reducere treptată a arsenalului său nuclear și o înghețare a programului nuclear, în schimbul unei relaxări a sancțiunilor”, analizează Cheong Seong-chang, directorul Studiilor Nord-Coreene la Institutul Sejong.
Potrivit unui raport al unor experți din cadrul serviciilor americane de informații, publicat în aprilie, Coreea de Nord și-ar putea relua testele nucleare în acest an, cu scopul de a-l obliga pe Biden să revină la masa negocierilor.

Kim ”ar putea adopta un anumit număr de măsuri agresive și potențial destabilizatoare, în vederea unei remodelări a mediului securității regionale și adâncirii unor părăpastii între Statele Unite și aliații lor”, se arată în raport.
Acest lucru ar putea presupune o reluare a testelor armamentului nuclear și unor rachete balistice intercontinentale (ICBM).