Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este propusă să fie introdusă pe lista companiilor cu management privat, operațiune împotriva căreia conducerea instituției se ridică cu toate forțele, explicând că a înregistrat permanent profit, inclusiv în perioada crizei, și atenționând că o astfel de mișcare poate avea efecte greu de cuantificat "în contextul schimbărilor climatice actuale".
Concret, conducerea ANM se teme că, prin introducerea managementului privat, nimeni nu va mai garanta că nu vor fi desființate stații meteorologice la care de peste 100 de ani sunt efectuate măsurători, ceea ce ar face imposibilă asigurarea siguranței meteorologice a teritoriului țării.
Modificările sunt pregătite în contextul în care Guvernul a anunțat recent că vrea să extindă lista companiilor de stat conduse de manageri privați, în baza Legii guvernanței corporative.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Într-un document oficial transmis autorităților, Administrația Națională de Meteorologie, în prezent aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, insistă asupra faptului că activitățile sale fac parte din Strategia Națională de Securitate și avansează o serie de date menite să demonstreze că a înregistrat profit încă de la înființare, că cifra de afaceri a crescut de la 37 de milioane de lei în 2004, când Institutul Național de Meteorologie a fost transformată în Administrația Naționala de Meteorologie, la 54 de milioane lei în 2014, că nu înregistrează datorii nici către buget și nici către creditori, că numărul mediu de angajați a scăzut de la 1.575 persoane în 2014 la 1.258 salariați în 2014, iar câștigul mediu brut salarial a fost limitat în 2014 la 1.652 lei/persoană/lună, sub câștigul mediu brut pe economie.
Un alt argument la care apelează conducerea ANM pentru a fi lăsată în pace este acela că banii pe care i-a retras anual din buget au scăzut de la un an la altul, suma totală primită scăzând de la 52,7 milioane de lei, în 2008, la 44,2 milioane de lei, în 2015.

Pentru toate aceste motive și insistând asupra importanței activității sale asupra securității naționale, conducerea ANM cere să nu fie înlocuită cu un manager privat.
La începutul acestui an, Guvernul a decis că administratorii regiilor autonome cu peste 500 de angajați vor fi obligatoriu selectați de un expert independent în resurse umane, iar candidații din lista scurtă pentru un post de director sau de administrator în companiile de stat vor fi aleși și pe baza unei declarații de intenție în care își vor prezenta propria viziune pentru dezvoltarea unității. La rândul său, statul le va indica clar ce rezultate așteaptă de la ei în 4 ani printr-o "scrisoare de așteptări" și va dubla remunerația membrilor neexecutivi din Consiliul de Administrație.