NATO anunță cel mai mare exercițiu militar ”de decenii”, la care iau parte 90.000 de militari

NATO anunță cel mai mare exercițiu militar ”de decenii”, la care iau parte 90.000 de militari
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

NATO anunță lansarea - săptămâna viitoare - a unui vast exercițiu militar, Steadfast Defender 24, cel mai important ”de decenii”, care se va desfășura timp de mai multe luni de zile și la care vor lua parte 90.000 de militari din cadrul Alianței Nord-Atlantice, vizând să arate că-și poate apăra teritoriul până la frontiera cu Rusia, relatează AFP și The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Aceasta va fi o demonstrație clară a unității noastre, a forței noastre și a hotărârii noastre de a ne apăra unii pe alții!”, anunță comandantul suprem al Forțelor aliate în Europa (SACEUR), generaljul american Christopher Cavoli.

Orange România taie aproape 38% din capital prin răscumpărare. Tranzacția depășește 450 milioane euro. Valoarea Orange România - peste 1,2 miliarde euro CITEȘTE ȘI Orange România taie aproape 38% din capital prin răscumpărare. Tranzacția depășește 450 milioane euro. Valoarea Orange România - peste 1,2 miliarde euro

Acest anunț are loc odată cu apropierea marcării a doi ani de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, scrie News.ro.

Acest exercițiu intervine în contextul unei împotmoliri a Războiului din Ucraina.

NATO nu este implicată în mod direct în acest război - însă livrează Kievului o susținere neletală, iar numeroase state membre trimit Kievului armament și muniție, individual sau în grupuri, și îi oferă formare militară.

În lunile dinainte ce Putin să ordone trupelor ruse să invadeze Ucraina, NATO a început să-și consolideze securitatea pe flancul de est, cu Rusia și Ucraina - cea mai mare acumulare de la sfârșitul Războiului Rece.

Aceste jocuri de război au menirea să descurajeze Rusia să țintească vreun stat membru NATO.

Acest exercițiu - denumit Steadfast Defender 24 - ”va arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe în mai multe domenii, timp de mai multe luni, pe (o suprafață de) mii de kolometri, din Marele Nord și până în Europa Centrală și în orice condiții”, anunță orgzanizația, din care fac parte 31 de state.

Trupe urmează să fie desfășurate în întreaga Europă - până la sfârșitul lui mai -, într-un ”scenariu al unui conflict emergent cu un adversa cvasiegal”, potrivit NATO.

Potrivit noilor planuri-cadru de apărare ale Alianței, principalii săi adversari sunt Rusia și organizații teroriste.

”Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică printr-o deplasare transatlantică de forțe din America de Nord”, anunță Christopher Cavoli.

Premierul Vietnamului vine la București. România și Vietnam vor coopera în mai multe afaceri CITEȘTE ȘI Premierul Vietnamului vine la București. România și Vietnam vor coopera în mai multe afaceri

Acest lucru va demonstra ”unitatea, puterea și hotărârea de a ne apăra unii pe alții”, a subliniat el.

Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, aprecoază că este vorba despre un ”număr-record de militari pe care-i putem mobiliza și organiza un exercițiu de această mărime, în întreaga Alianță, peste Oceanul (Atlantic), din Statele Unite în Europa”.

Bauer evocă ”o mare schimbare” față de numărul militarilor care au participat la exercițiu în urmă cu un an.

Suedia, care urmează să adere la NATO anul acesta, participă la exercițiu.

Ministrul britanic al Apărării Grant Shapps a anunțat că Regatul Unit va trimite 20.000 de militari, susținuți de avioane de luptă avansate, aeronave de supraveghere, nave de război și submarine - dintre care multe urmează să fie desfășurate în Europa de Est începând din februarie și până în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
militari