NBC News: Xi Jinping i-a spus în persoană lui Joe Biden că intenționează să ocupe Taiwanul

NBC News: Xi Jinping i-a spus în persoană lui Joe Biden că intenționează să ocupe Taiwanul
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus direct omologului său american Joe Biden în timpul întâlnirii lor recente din San Francisco că Taiwanul va fi „reunificat” cu China, dar că încă nu a sosit momentul potrivit, anunță televiziunea NBC News, citând 3 surse separate familiare cu discuția.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Potrivit surselor NBC News, foști și actuali oficiali din administrația Statelor Unite, Xi i-a spus lui Biden într-o întâlnire de grup la care au participat peste 10 membri ai delegațiilor chineze și americane că Beijingul preferă să ocupe Taiwanul pașnic și să evite folosirea forței, scrie Hotnews.ro.

CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Alexandru Petrescu, instalat la conducerea ASF. LISTA numirilor. Mesajul noului președinte, pentru Profit.ro

Sursele citate afirmă de asemenea că Xi a adus în discuție inclusiv prognozele publice făcute de lideri militari americani care estimau că China intenționează să ocupe Taiwanul până în 2025 sau 2027. Președintele chinez i-a spus însă lui Biden că aceste estimări sunt greșite deoarece el nu a stabilit deocamdată niciun calendar pentru „reunificare”.

NBC News notează de asemenea că delegația chineză a cerut înainte de întâlnire ca Biden să facă un comentariu public după întrevederea cu omologul său chinez în ceea ce privește susținerea sa pentru obiectivul Chinei de reunificare pe cale pașnică a Taiwanului și că nu susține independența țării insulare.

Casa Albă a refuzat cererea respectivă.

Biden și Xi s-au întâlnit la jumătatea lunii noiembrie la San Francisco în contextul unei tentative mai largi de dezescaladare a tensiunilor dintre Washington și Beijing, care au crescut constant în ultimii ani pe fondul mai multor dosare, de la războiul comercial declanșat de fostul președinte Donald Trump, la reprimarea uigurilor din regiunea Xianjing și, cel mai recent, sprijinul tacit acordat de regimul chinez invaziei ruse din Ucraina.

Pentru Xi aceasta a fost prima vizită în Statele Unite după 2017.

Ministrul Mediului anunță că statul ar putea suporta o parte din leasingul mașinilor electrice, după modelul Franței CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță că statul ar putea suporta o parte din leasingul mașinilor electrice, după modelul Franței

China revendică tot mai des „reunificarea” cu Taiwanul

Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat a avut loc după ce în luna septembrie China a cerut ONU să nu i se subestimeze „voința fermă” în ceea ce privește reunificarea Taiwanului, asigurând însă și atunci că preferă ca acest lucru să fie realizat pe cale pașnică.

În ultimii ani China și-a intensificat puternic retorica belicoasă față de Taiwan, o insulă pe care o consideră ca făcând parte din teritoriul său.

În luna aprilie a acestui an forțele armate chineze au simulat lovituri împotriva unor „ținte-cheie” din Taiwan, în a doua zi a unui exercițiu de „încercuire totală” prezentat de Beijing ca un „avertisment serios” pentru autoritățile insulei.

Manevrele au fost lansate la câteva zile după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întâlnit în Statele Unite cu fostul președinte al Camerei Reprezentanților de la Washington, Kevin McCarthy, la care Beijingul a promis că va răspunde cu măsuri „ferme și energice”.

Tot în luna aprilie, China a reiterat că „ambele maluri” ale strâmtorii Taiwan îi aparțin, o referință la faptul că țara insulară ar face parte din teritoriul său, și a avertizat Occidentul că nu va face „nicio concesie” în această privință.

Cel mai recent, China a amenințat lunea aceasta cu represalii companiile implicate într-o vânzare de arme către Taiwan, după ce SUA au dat undă verde unui acord de 300 de milioane de dolari vizând consolidarea apărării insulei revendicate de Beijing.

viewscnt
Afla mai multe despre
xi jinping
china