O cantitate "substanțială" de metale și minerale, variind de la cupru la metale denumite "pământuri rare", a fost descoperită în urma unui studiu norvegian pe fundul mării din zona platoului continental extins al Norvegiei, au anunțat autoritățile în cadrul primelor estimări oficiale, transmite Reuters.
Țara nordică, un important exportator de petrol și gaze, analizează deschiderea zonelor offshore pentru mineritul de adâncime, un proces ce necesită aprobarea Parlamentului și a stârnit îngrijorări legate de mediul înconjurător, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona de studiu, magneziul, niobiul, cobaltul și "pământurile rare" se regăsesc pe lista cu minerale critice a Comisiei Europene", a declarat într-un comunicat Direcția Norvegiană a Petrolului (NPD), care a condus studiul.
Estimarea resurselor, aflate în zone îndepărtate din Marea Norvegiei și Marea Groenlandei, a arătat că acestea constau în 38 de milioane de tone de cupru, aproape de două ori mai mult comparativ cu volumul extras în fiecare an la nivel global, dar și 45 de milioane de tone de zinc, acumulate în sulfuri polimetalice.
Sulfurile, denumite și "fumător negru", se găsesc de-a lungul riftului din zona mediană a oceanului, unde magma din mantaua Pământului ajunge la fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.
Aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu și 3,1 milioane de tone de cobalt se estimează că s-ar afla în crustele de mangan crescute pe stratul inițial de rocă de-a lungul a milioane de ani, dar și 1,7 milioane de tone de ceriu, un "pământ rar" folosit în aliaje.
Crustele de mangan ar conține și alte "pământuri rare", cum ar fi neodim, ytriu și disprosiu. "Mineralele rare, scumpe, cum ar fi neodimul și disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneții din turbinele eoliene și motoarele vehiculelor electrice", a precizat NPD.
- Impact asupra mediului -
Grupurile de mediu au solicitat Norvegiei să amâne exploatarea zăcămintelor de minereu din solul marin până la realizarea mai multor studii, pentru a cunoaște mai multe despre organismele care trăiesc pe fundul mării și impactul mineritului asupra lor.
Există "o mare lipsă de cunoștințe" referitoare la adâncurile oceanelor, unde ar putea fi descoperite specii noi, necunoscute, a avertizat într-o scrisoare Institutul pentru Cercetări Marine din Norvegia.
NPD a indicat că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili ce cantități din aceste resurse ar putea fi recuperate, cu un impact acceptabil asupra mediului înconjurător.
În țara vecină, Suedia, grupul minier suedez LKAB a anunțat la jumătatea acestei luni că a identificat în regiunea Kiruna, în nordul îndepărtat al țării, "cel mai mare zăcământ cunoscut" de pământuri rare din Europa, care ar conține peste un milion de tone de metale. Potrivit estimărilor preliminare, zăcământul de la Kiruna ar conține mai mult de "un milion de tone de oxizi de pământuri rare", însă compania a subliniat că încă nu a cuantificat valoarea sa exactă, adăugând că până la exploatarea acestor resurse mai este încă "un lung drum" de parcurs.