'Îmi pare rău că nu am un avion să vă dau', i-a mărturisit, zâmbind, președintele sud-african Cyril Ramaphosa omologului său american Donald Trump - cu care a avut o întrevedere la Casa Albă -, făcând aluzie la avionul de lux pe care Qatarul i l-a oferit în dar magnatului republican pentru a înlocui aeronava Air Force One. Replica președintelui sud-african a venit la capătul a ceea ce Reuters a numit 'cea mai recentă ambuscadă geopolitică' a lui Trump împotriva unui lider străin, în fața camerelor de luat vederi.
'Mi-aș dori să fi avut. L-aș fi luat. Dacă țara dumneavoastră ar fi oferit forțelor aeriene ale Statelor Unite un avion, l-aș fi primit', a răspuns, râzând, Donald Trump.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Într-o scenă extraordinară, evident orchestrată de Casa Albă pentru un efect maxim și care a amintit de vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din februarie, Trump l-a confruntat pe Ramaphosa cu afirmații false de genocid împotriva fermierilor albi sud-africani, între care acuzații de ucideri în masă și confiscări de pământuri, scrie Agerpres.
Trump a stins luminile din Biroul Oval și l-a transformat în ținta ultimei sale ambuscade geopolitice pe președintele sud-african care - în mod evident pregătit să contracareze acuzațiile omologului său american, dar puțin probabil să se fi așteptat la un show politic - a fost atent și calm în timp ce încerca să infirme ceea ce prezentase gazda sa, dar fără să-l provoace sau să-l critice în mod direct pe Trump, care are o reputație că este foarte sensibil la un asemenea tratament.
A fost încă o demonstrație a aparentei disponibilități a lui Trump de a folosi Biroul Oval, care din punct de vedere istoric este considerat un spațiu menit să onoreze demnitarii străini, pentru a-i pune în dificultate pe vizitatorii din națiuni mai puțin puternice sau pentru a-i trage la răspundere în chestiuni față de care a făcut o fixație.
Revenind la reacția lui Ramaphosa, purtătorul său de cuvânt, Vincent Magwenya, a declarat pentru postul de radio sud-african Newzroom Afrika că 'se vedea că președintele Ramaphosa era provocat'.

'Se vedea că era provocat, dar nu a căzut în capcană', a apreciat Magwenya.
Casa Albă nu a răspuns imediat la întrebarea adresată de Reuters care a dorit să afle dacă reuniunea a fost organizată pentru a-l pune pe Ramaphosa în dificultate și dacă acest lucru ar putea descuraja alți lideri străini să mai efectueze astfel de vizite.
Utilizarea fără precedent de către Trump a cadrului prezidențial pentru astfel de demonstrații i-ar putea face pe liderii străini să se gândească de două ori înainte de a accepta invitațiile sale și să riște umilința publică, o reticență care ar putea îngreuna consolidarea legăturilor cu prietenii și partenerii care sunt, de asemenea, curtați de China, cel mai mare rival al SUA, comentează Reuters.
Patrick Gaspard, fost ambasador al SUA în Africa de Sud în timpul președintelui democrat Barack Obama, a declarat că Trump a transformat întâlnirea cu Ramaphosa într-un 'spectacol rușinos' și 'l-a atacat pe acesta cu niște filme false și o retorică violentă'.
'A te comporta la fel ca Trump nu funcționează niciodată bine pentru nimeni', a scris Gaspard, acum membru senior la think-tank-ul Center for American Progress din Washington, într-o postare pe X.
Întâlnirea din Biroul Oval fusese prezentată ca o șansă de a reseta relațiile tensionate dintre SUA și Africa de Sud, în special după impunerea de tarife vamale de către Trump, și de a dezamorsa tensiunile în creștere legate de acuzațiile sale nefondate de 'genocid împotriva albilor' și de a oferi relocarea minorității albe afrikaner.

Totuși, Cameron Hudson, cercetător senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că, deși partea televizată a întâlnirii a fost un circ, 'nu a depășit limita și nu s-a transformat în furie sau vitriol, așa că nu a degenerat'.
Cearta dintre Zelenski și Trump
Această stare de spirit a contrastat puternic cu întâlnirea lui Trump de acum câteva luni de zile cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a degenerat într-o ceartă în toată regula în care au fost implicați atât președintele, cât și vicepreședintele JD Vance.
Zelenski, la fel ca Ramaphosa, era acolo pentru a încerca să vindece o ruptură în relații și, în cazul Ucrainei, să mențină asistența militară americană acordată Kievului în războiul împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei.
Dar întâlnirea a deraiat rapid, Trump acuzându-l pe Zelenski că este lipsit de respect și că riscă un posibil al Treilea Război Mondial, iar Vance susținând că liderul ucrainean nu a arătat suficientă apreciere pentru sprijinul SUA.
Natura controversată a întâlnirii a trimis unde de șoc în cadrul alianței NATO care susține lupta Ucrainei împotriva Rusiei.
Este posibil ca miza întâlnirii de miercuri a lui Trump cu Ramaphosa să fi fost mai mică, dar Africa de Sud este un jucător politic și economic major în Africa, China fiind cel mai mare partener comercial al său, SUA ocupând locul al doilea.
Africa de Sud, care a îndurat secole de discriminare dură împotriva persoanelor de culoare în timpul colonialismului și apartheidului, înainte de a deveni o democrație multipartită în 1994, sub Nelson Mandela, respinge acuzațiile lui Trump.

Confruntarea pusă la cale de Trump a părut adaptată pentru anumite părți ale bazinului său electoral, în special pentru segmentele de extremă dreaptă și naționaliste albe care au promovat mult timp narațiunea unui 'genocid împotriva albilor' în Africa de Sud.
Prin prezentarea unor acuzații neverificate de violență împotriva fermierilor albi și prin calificarea reformei funciare drept persecuție rasială, Trump a insistat pe subiecte de discuție populare în cercurile extremiste de dreapta din SUA.
De la revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a anulat ajutorul, l-a expulzat pe ambasadorul Africii de Sud și a relocat câțiva reprezentanți ai minorității albe afrikaner, pe baza acuzațiilor de discriminare rasială pe care Pretoria le consideră nefondate. Programul a fost controversat, deoarece Trump a blocat în mare măsură admiterea refugiaților din restul lumii.
O nouă lege sud-africană privind reforma funciară, care vizează remedierea nedreptăților apartheidului, permite exproprieri fără compensații atunci când este în interes public, de exemplu, dacă terenul este necultivat și necurățat. În realitate, nu a avut loc nicio astfel de expropriere, iar orice ordin poate fi contestat în instanță.
'Dacă cineva are îndoieli că incidentul Zelenski nu a fost pe deplin regizat de Casa Albă, cred că ar trebui să-și dea jos ochelarii de cal', a declarat comentatorul britanic de afaceri externe Tim Marshall pentru Times Radio la Londra.
Și agenția AFP remarcă faptul că, deși a fost o vreme în care a fi invitat în Biroul Oval al Casei Albe era ceva foarte râvnit, sub Donald Trump, o astfel de invitație a devenit un bilet de intrare către o posibilă ambuscadă politică nemiloasă.
Președintele SUA a transformat ceea ce, în timpul predecesorului său, Joe Biden, era doar o simplă oportunitate a unor fotografii diplomatice într-un test dificil jucat în direct la televizor.
Spectacolul a devenit familiar: un lider așezat în fotoliul său tapițat, în fața celebrului șemineu din Biroul Oval, așteptându-și cu nervozitate soarta.

Va juca republicanul în vârstă de 78 de ani cartea farmecului? Își va prezenta el oare ultimele lucruri aurite pe care cu mândrie le-a instalat în bârlogul președinției americane? Îl va provoca pe oaspetele său în privința tarifelor vamale, comerțului sau a ajutorului militar american? - continuă AFP.
Nimeni nu știe ce se va întâmpla până nu sosește acolo. Liderii știu doar că, atunci când camerelor de luat vederi li se permite să pătrundă în acest spațiu, vor fi ca pe sârmă.
Căldura și spațiul restrâns sporesc tensiunea, în timp ce miliardarul imprevizibil încearcă să-și facă oaspetele de râs și să preia controlul, descrie AFP, care comentează că Donald Trump a ridicat ștacheta foarte sus atunci când l-a găzduit pe Volodimir Zelenski pe 28 februarie. Motiv pentru care obiectivul capitalelor străine de atunci încolo a fost 'să evite un (moment) Zelenski'.