Războiul din Ucraina ar urma să coste Germania aproximativ 160 de miliarde de euro până la finele anului

Perspective   
Războiul din Ucraina ar urma să coste Germania aproximativ 160 de miliarde de euro până la finele anului

Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro, sau 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a diminuării creării de valoare până la finele anului, a apreciat președintele Asociației Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK), informează Reuters.

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decât ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat președintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul "Rheinische Post", scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiunile Raiffeisen Bank International, cea mai mare scădere zilnică de la începutul războiului. Autoritatea americană, interesată de afacerile din Rusia ale creditorului austriac CITEȘTE ȘI Acțiunile Raiffeisen Bank International, cea mai mare scădere zilnică de la începutul războiului. Autoritatea americană, interesată de afacerile din Rusia ale creditorului austriac
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decât în alte țări, și cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia prețurilor la energie, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

Un studiu publicat luna trecută de Allianz Trade arată că industria germană ar urma să plătească un preț cu 40% mai mare la energie în 2023 comparativ cu 2021.

"De aceea, prognoza de creștere pentru 2023 și 2024 este mai redusă decât în multe alte țări", a spus Peter Adrian, adăugând că acest lucru este valabil și pentru anul trecut.

Germania, țară care timp de decenii s-a bazat pe gazele rusești ieftine livrate prin conducte, se confruntă acum cu prețuri mai mari la energie comparativ cu SUA, care are propriile sale rezerve de gaze naturale, sau Franța, țară care produce o mare cantitate de energie electrică în centralele nucleare.

"Prețul gazelor este de trei până la cinci ori mai mare decât în SUA", a apreciat Peter Adrian, adăugând că prețurile la electricitate sunt de patru ori mai mari decât în Franța. 

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi
ucraina