Ciolacu: Săptămâna viitoare, prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse. UPDATE Ordonanță pentru încă 3 luni - surse

Ciolacu: Săptămâna viitoare, prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse. UPDATE Ordonanță pentru încă 3 luni - surse
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2023

Premierul Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, ca săptămâna viitoare să prezinte în Guvern modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că luni și marți ministrul Agriculturii va discuta cu procesatorii și comercianții noua listă, iar plafonarea va fi extinsă cel mai probabil pentru încă 3 luni, prin ordonanță de urgență. 

Cum poți ieși din piața locală pentru a te impune în alte țări, Așteptările de Black Friday, Analiza datelor privind evoluția pieței și perspective pentru perioada următoare, Cum se poate îmbina eficient canalul de vânzare online cu magazinul fizic, Cum îți faci strategia de pricing a produsului, Sfaturi pentru antreprenori la început de drum, când decid lansarea unui magazine online sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate la Profit E-commerce - Ediția a IV-a, programat să fie organizat pe 23 octombrie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Alpha Bank, Mastercard, Nordis Group, Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), eShopTen, UniCredit Bank

Detalii AICI

De ce este important: Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, prin ordonanță de urgență, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare, conform ordonanței aprobate de Guvern.

Prevederile au fost stabilite pentru 3 luni, dar Executivul avea în vedere atât prelungirea măsurii, cât și extinderea listei de produse.

EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Deficitul a urcat mai alert. Vom pune o piedică majoră primarilor care sparg, la final de an, miliarde de lei pe mobilier, deplasări, consultanță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV - VIDEO Interviu ministrul Finanțelor: Deficitul a urcat mai alert. Vom pune o piedică majoră primarilor care sparg, la final de an, miliarde de lei pe mobilier, deplasări, consultanță

”(...) Vreau să îi fac a solicitare domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu. Aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu propunerea despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești. Cred că este o decizie legitimă, așteptată de populație și una care va susține producătorii români!”, a arătat Marcel Ciolacu.

Profit.ro a relatat că printr-un amendament adoptat la ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost instituită măsura, senatorii au votat, deja, plafonarea cotelor de adaos comercial la 14 categorii de produse agricole și alimentare până la finalul acestui an, dar proiectul mai trebuie adoptat și de către deputați.

Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova CITEȘTE ȘI Guvernul a pregătit un sistem strict de import pentru anumite produse agricole din Ucraina și Republica Moldova

Anterior, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. a declarat că Guvernul va negocia cu operatorii economici din domeniu extinderea listei de produse alimentare cu adaos comercial plafonat, iar printre produsele noi care are putea fi incluse pe lista celor 14 produse aprobate deja se numără alimentele specifice sărbătorilor de iarnă. Ministrul a precizat că un produs al cărui adaos comercial ar putea fi plafonat este cozonacul.

Pe de altă parte, surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că în acest moment, la nivelul Guvernului, există două variante de lucru privind noi reduceri ale adaosului comercial la alimente.

O primă variantă ar fi ca în cadrul celor 14 categorii de alimente să fie introduse și alte specialități, de pildă laptele cu grăsime de 3,5% pe lângă 1,5%, la ouă să fie introdus și alt calibru pe lângă M, respectiv la produsele de panificație să fie extinse.

”Argumentul ar fi că, odată cu reducerea adaosului la categoriile stabilie, pe orizontală s-a remarcat o tendință de ieftinire și a altor produse din această categorie, ca urmare a faptului că au fost preferate alimentele reduse”, au arătat sursele citate.

O a doua variantă ar fi însă introducerea unor noi categorii de produse pentru care să fie reduse adaosurile comerciale, precum cozonacul și alte produse.

Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge CITEȘTE ȘI Reducere sau chiar scutire de impozit pe clădiri și terenuri - pentru donatorii de sânge

Lista de produse agricole și alimentare cu adaos comercial limitat

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități

  2. Lapte de vacă de consum 1L, grăsime 1,5% cu excepția UHT

  3. Brânză telemea de vacă vrac

  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

  5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

  6. Mălai 1 kg

  7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

  8. Ulei de floarea-soarelui 1L

  9. Carne proaspătă pui*

  10. Carne proaspătă porc**

  11. Legume proaspete vrac***

  12. Fructe proaspete vrac****

  13. Cartofi proaspeți albi vrac

  14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne de pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne de porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

*** Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac înseamnă: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
pret
reducere
adaos
comercial
ciolacu
lanțuri
comercianți