Legislația privind concentrările economice va fi modificată. Ce au în vedere autoritățile

Legislația privind concentrările economice va fi modificată. Ce au în vedere autoritățile

Modificări la legislația privind concentrările economice și pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pe care Consiliul Concurenței le va prelua, conform șefului instituției.

”Avem OECD în iunie și până atunci vrem să venim cu ceva modificări pe partea de legislație. Am primit avizul pe concurență, deci este încheiat procesul pentru noi, dar am avut o serie de recomandări și acum în iunie o să spunem care sunt recomandările pe care le preluăm și la care ne-am uitat și nu le preluăm. La ce ne uităm? Ne uităm la cele legate de pragurile de concentrări. Vrem să avem posibilitatea legală să ne uităm și la concentrările care sunt mai mici, sub prag, dar care ar putea totuși să aibă niște efecte negative. Pentru asta ne trebuie o modificare de lege”, a declarat, pentru Agerpres, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Ciolacu, de Ziua Libertății Presei: Combaterea știrilor false și a campaniilor de dezinformare - un obiectiv asumat de Guvern CITEȘTE ȘI Ciolacu, de Ziua Libertății Presei: Combaterea știrilor false și a campaniilor de dezinformare - un obiectiv asumat de Guvern

De asemenea, Institutul Național al Magistraturii (INM) va începe un proces de pregătire a judecătorilor pe subiecte de concurență,

”Training pentru judecători - asta este în lucru cu INM. Va începe un training al judecătorilor pe subiecte de concurență și acesta e făcut de INM, nu de noi direct, că ar fi anormal să facem noi, dar suntem implicați”, a adăugat acesta.

În urmă cu câteva zile, șeful autorității de concurență a afirmat că legislația legată de concentrările economice sub prag va fi modificată, pentru că este una dintre recomandările OECD.

”O să facem ușoare modificări la legislație, nu le văd dramatice, dar le vom face legat de concentrările astea sub prag, pentru că e una dintre recomandările OECD. Țara e candidată la OECD și din perspectiva asta, de a ne conforma recomandărilor OECD, planul acum este să venim cu ceva modificări în zona asta, să ne putem uita la concentrările sub prag. Real, câte vor fi în România nu știu. Nu mă aștept la aceste killer acquisitions și Illumina/Grail. E foarte interesant de discutat, dar eu nu mă aștept în România să fie multe cazuri pe zona asta. Deci, o să facem modificările la lege ca să le avem făcute, dar, repet, impact puternic în economie nu mă aștept să avem pe zona asta”, a spus Chirițoiu.

Potrivit Regulamentului privind concentrările economice, scopul controlului concentrărilor economice de către Consiliul Concurenței este acela de a împiedica apariția obstacolelor semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziții dominante.

Prevederile regulamentului se aplică operațiunilor de concentrare economică, atunci când cifra de afaceri cumulată a întreprinderilor implicate în operațiune depășește echivalentul în lei a 10 milioane euro și când cel puțin două dintre întreprinderile implicate au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane euro

Jeff Bezos va vinde acțiuni Amazon în valoare de până la 4,8 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Jeff Bezos va vinde acțiuni Amazon în valoare de până la 4,8 miliarde de dolari

România a primit avizul formal în cadrul Comitetului pentru Concurență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu, a informat, în august 2024, Consiliul Concurenței.

Autoritatea română de concurență a obținut în anul 2014 statutul de asociat al Comitetului pentru Concurență al OCDE, România fiind primul stat non-membru al OCDE care beneficiază de acest statut.

Aderarea la OCDE reprezintă o prioritate pentru România, al treilea mare obiectiv strategic, după aderarea la NATO și UE, premierul Ciolacu estimând aderarea la organizație în 2026. 

viewscnt
Afla mai multe despre
concetrari economice
legislație
modificări
prag
concurență