Nouă procedură avizată la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcțiilor noi. Document eliminat

Nouă procedură avizată la înscrierea dreptului de proprietate asupra construcțiilor noi. Document eliminat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 mai 2024

Certificatul de atestare a stadiului realizării construcției, eliberat de primarul unității administrativ-teritoriale, va fi eliminat dintre documentele necesare pentru înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcțiilor, conform unui proiect legislativ adoptat de senatori. În locul certificatului va fi prezentată autorizația de construire.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Legislația în vigoare prevede acum că dreptul de proprietate asupra construcțiilor se poate înscrie în cartea funciară și pe stadii de execuție, în baza următoarelor documente: a) certificatul de atestare a stadiului realizării construcției, eliberat de primarul unității administrativ-teritoriale; b) procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcției; c) documentația cadastrală.

DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

Inițiatorii proiectului legislativ, prezentat anterior de Profit.ro,  arată însă că solicitarea atestatului eliberat de primar constituie o situaţie ”cel puţin bizară şi necorelată cu dispoziţiile din alte acte normative”.

Astfel, arată inițiatorii, în timp ce sediul materiei pentru sistemul de control a calităţii construcţiilor se găseşte reglementat în Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, iar articolele 17 şi 41 fac precizări care privesc atât documentaţia de execuţie, documentele cuprinse în cartea tehnică, cât şi procedura de recepţie, articolul 37 din Legea 7/1996 se referă la ”un certificat de atestare a edificării”, semnat de către primar după efectuarea recepţiei.

”Ori, potrivit Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente, care este elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) şi adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 343/2017, de recepţia lucrărilor de construcţii şi instalaţiilor aferente se ocupă o comisie de recepţie din componenţa căreia face parte în mod obligatoriu un reprezentant desemnat de către autoritatea administraţiei publice competente care a emis autorizaţia de construire/desfîinţare”, subliniază autorii proiectului.

Prin urmare, adaugă aceștia, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea de a-şi întocmi proceduri interne de lucru şi de verificare pentru a se asigura că reprezentanţii desemnaţi îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, fără a mai fi necesară o procedură ulterioară de emitere a unui alt act administrativ care nu face altceva decât să ateste documentele care au fost întocmite ca urmare a verificării la faţa locului şi care au ca finalitate procesul verbal de recepţie.

Autorii mai arată că actuala prevedere intră în contradicţie cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care dispun reglementări în domeniu şi care nu au nicio prevedere care să facă trimitere la certificatul de edificare. 

VIDEO Ministru: Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat. E concurență neloială, produse românești au adaos foarte mare, cele din import au adaos foarte mic CITEȘTE ȘI VIDEO Ministru: Toate alimentele din import neprocesate, vândute ca materie primă, vor avea adaos comercial limitat. E concurență neloială, produse românești au adaos foarte mare, cele din import au adaos foarte mic

Conform proiectulul adoptat de plenul Senatului, certificatul de atestare va fi eliminat și înlocuit cu autrorizația de construire.

Astfel, dreptul de proprietate asupra construcţiilor se va înscrie în cartea funciară şi pe stadii de execuţie, în baza următoarelor documente:

a) autorizaţia de construire;

b) procesul-verbal de constatare privind stadiul realizării construcţiei; 

c) documentaţia cadastrală.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de către deputați și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carte funciară
înscriere
proprietate
certificat
atestare
primar
proiect
elimina
construcții