EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 mai 2024

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat, relevă un document guvernamental obținut de Profit.ro. Mai exact, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Conform proiectului pregătit de Guvern, salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit formulei:

ANAF încearcă din nou să vândă terenuri ale Elenei Udrea. Prețul cerut CITEȘTE ȘI ANAF încearcă din nou să vândă terenuri ale Elenei Udrea. Prețul cerut

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ O nouă formulă de calcul al salariului minim. Nivelul de 50% din salariul mediu va fi ”orientativ”

Conform formulei, după ajustarea salariului minim brut garantat în plată se calculează noul raport dintre salariul minim brut ajustat și câstigul salarial mediu brut prognozat.

USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală CITEȘTE ȘI USR și UDMR vor să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală

Valoarea obținută se compară cu indicatorul de referință de 50% prevăzut la art. 164 alin. (4) pct.v din Codul muncii, care va fi modificat și el printr-un proiect de lege separat. 

Potrivit proiectului, procedura de stabilire a salariului minim va cuprinde următoarele:

i. modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe tara garantat in plată;

ii. criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată care să includă cel puțin următoarele elemente:

a) puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;

b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;

c) rata de creștere a salariilor;

d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung. 

iii. indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor prevăzute la pct. ii.

iv. setul de indicatori anuali de monitorizare si evaluare de impact asuprea mediului economic și social; 

CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Datoria statului a crescut puternic, la un nou nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB

v. modul de realizare a analizelor suport și de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în funcție de nivelul orientativ de 50% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

În cazul în care evoluția prognozată a ratei inflației pentru stabilirea salariului minim calculat conform noii formule indică o modificare anuală mai mică de 1%, salariul minim brut garantat în plată se ajustează doar cu creșterea productivității prognozate.

În situația în care, atât evoluția prognozată a ratei inflației, cât și rata de creștere a productivității prognozate indică modificări anuale de sub 1%, salariul minim brut legal garantat în plată rămâne la nivelul anului anterior. 

Dacă raportul dintre valoarea salariului minim brut garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 50% se poate negocia in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social o valoare care sa țină cont de  de atingerea pragului de 50%. 

LEGE Situație în care șoferii de taxi și de Uber sau Bolt pot fi acuzați de discriminare și trebuie să acorde gratuitate CITEȘTE ȘI LEGE Situație în care șoferii de taxi și de Uber sau Bolt pot fi acuzați de discriminare și trebuie să acorde gratuitate

Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna martie 2024 a fost 8.502 lei și cel net 5.185 lei.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat în reptate rânduri că Executivul are intenția clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei, de la 1 iulie.

Blocul Național Sindical (BNS) spune că formula propusă de Guvern nu respectă prevederile directivei europene privind salariul minim și raportul salariul minim/ salariul mediu de 50% nu este inclus în formula de calcul, precizându-se doar că se are în vedere acest raport și în acest sens sunt consultați partenerii sociali.

”Suntem de părere că, pentru a se asigura că salariul minim acoperă nevoile lucrătorilor și ale familiilor acestora, nivelul acestuia ar trebui să fie ajustat treptat, astfel încât să atingă valoarea monetară a unui coș de bunuri și servicii agreat prin consens de toți partenerii sociali și care să atingă 50% din salariul mediu pe țară”, arată BNS. 

Potrivit sindicatelor, directiva indică cateva elemente relevante pentru stabilirea salariului minim brut, fără a indica concret indicatorii ce trebuie avuți în vedere, dar cu mențiunea că trebuie să includă cel puțin următoarele elemente: puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții; nivelul general al salariilor și distribuția acestora; rata de creștere a salariilor; nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung. Prin urmare, conform sindicatelor, salariul minim legal trebuie stabilit după o formulă care să asigure un trai decent, să fie în concordanță cu rata inflației și să poată acoperi coșul de cumpărături minim pentru diverse bunuri și servicii necesare. În vederea calculării corecte a acestui venit, se recomandă statelor membre să ia ca punct de pornire valoarea coșului de consum (așa cum este prevăzut de rapoartele statistice naționale) ori să stabilească acest venit la 60% din salariul mediu sau la 50% din salariul mediu brut pe economie

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
mini
formulă
calcul
mediu
brut
50%
pib
inflație
hotărâre
guvern