Ministrul britanic de externe David Cameron, victima unei farse

Ministrul britanic de externe David Cameron, victima unei farse
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2024

Ministrul britanic de externe David Cameron a avut un schimb de mesaje și a purtat o convorbire video cu o persoană care pretindea că este fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, dar s-a stabilit ulterior că interacțiunile au fost de fapt o farsă, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Londra, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"În timp ce apelul video părea în mod clar să fie cu domnul Poroșenko, în urma conversației, ministrul de externe a devenit suspicios", a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.

"Departamentul a investigat acum și a confirmat că nu a fost autentic și că mesajele și apelul video au fost o farsă", precizează Foreign Office.

Companiile chineze solicită o anchetă privind importurile de lactate din UE CITEȘTE ȘI Companiile chineze solicită o anchetă privind importurile de lactate din UE

Comunicatul nu a oferit detalii despre ce s-a discutat în timpul schimburilor de mesaje și al convorbirii, în afară de faptul că interlocutorul i-a cerut lui Cameron datele de contact ale altor persoane, scrie News.ro.

Ministerul de Externe precizează că David Cameron a ales să facă publică farsa, pentru "cazul în care înregistrarea video este manipulată și folosită ulterior și pentru a se asigura că și alții sunt conștienți de acest risc".

"Deși își regretă greșeala, ministrul de externe consideră că este important să semnaleze acest comportament și să intensifice eforturile pentru a contracara utilizarea dezinformării", a precizat Ministerul de Externe.

Marea Britanie, care organizează alegeri naționale pe 4 iulie, nu a precizat cine crede că este responsabil pentru această farsă.

Cameron nu este primul ministru de externe britanic care este ținta unei farse. În 2018, ministrul de externe de la acea vreme, Boris Johnson, a discutat despre relații internaționale și poezie cu un apelant care a pretins că este premierul armean. De asemenea, în ultimii ani, mai ales după invazia rusă din Ucraina, mulți politicieni europeni au fost victimele unor false similare făcute de un cuplu celebru de umoriști ruși, Vovan și Lexus, despre care se spune că ar avea legături cu Kremlinul și FSB.

În 2022, Marea Britanie a acuzat Rusia pentru apelurile false către doi miniștri și o tentativă de apel către un al treilea.Videoclipuri ale unuia dintre aceste apeluri, către ministrul apărării de atunci, Ben Wallace, au apărut ulterior online, ceea ce a determinat Marea Britanie să spună că au fost trucate și să ceară YouTube să le elimine.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
david cameron
farsa