Xi Jinping promite politici de creștere a ratei natalității în China, ca răspuns la îmbătrânirea populației. Femeile chineze, cel mai puțin doritoare de a avea copii

Xi Jinping promite politici de creștere a ratei natalității în China, ca răspuns la îmbătrânirea populației. Femeile chineze, cel mai puțin doritoare de a avea copii
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 oct 2022

China va adopta politici de creștere a ratei natalității, a declarat duminică președintele Xi Jinping, în timp ce factorii de decizie politică se tem că un declin iminent al populației chineze ar putea afecta a doua cea mai mare economie a lumii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

''Vom stabili un sistem de politici de stimulare a natalității și vom urmări o strategie națională proactivă ca răspuns la îmbătrânirea populației'', a declarat Xi în fața a circa 2.300 de delegați din toată țara, la Congresul Partidului Comunist de la Beijing, care are loc o dată la cinci ani, relatează Agerpres.

Taxă pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, avută în vedere în Austria CITEȘTE ȘI Taxă pe profiturile excepționale ale companiilor energetice, avută în vedere în Austria

Deși China are 1,4 miliarde de locuitori, cei mai mulți din lume, nașterile vor scădea la un nivel record în acest an, spun demografii, coborând sub 10 milioane de copii față de 10,6 milioane anul trecut - deja cu 11,5% mai puțin decât în 2020.

Autoritățile au impus politica unui singur copil din 1980 până în 2015, iar ulterior au permis ca familiile să aibă trei copii, recunoscând că națiunea se află în pragul unui declin demografic.

Rata de fertilitate de 1,16 în 2021 în China a fost sub standardul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) - de 2,1 pentru o populație stabilă - și printre cele mai scăzute din lume.

Taiwan atrage afaceri de aproape 1 miliard dolari în urma unei vizite a ministrului Economiei în Silicon Valley CITEȘTE ȘI Taiwan atrage afaceri de aproape 1 miliard dolari în urma unei vizite a ministrului Economiei în Silicon Valley

În ultimul an, autoritățile au introdus măsuri precum deduceri fiscale, concedii de maternitate mai lungi, asigurări medicale îmbunătățite, subvenții pentru locuințe, bani în plus pentru un al treilea copil și măsuri drastice împotriva meditațiilor private costisitoare.

Cu toate acestea, dorința femeilor chineze de a avea copii este cea mai scăzută din lume, potrivit unui sondaj publicat în februarie de grupul de reflecție YuWa Population Research.

Demografii spun că măsurile luate până acum nu sunt suficiente. Aceștia menționează costurile ridicate ale educației, salariile mici și programul de lucru extrem de lung ca fiind probleme care trebuie încă abordate, împreună cu politicile COVID-19 și preocupările legate de creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
natalitate
creștere
demografie
îmbătrânire
politic
xi jinping