Yellen vrea ”un zid de opoziție” al G7 față de capacitatea industrială în exces a Chinei

Yellen vrea ”un zid de opoziție” al G7 față de capacitatea industrială în exces a Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că dorește ca economiile de piață să prezinte ”un zid de opoziție” față de China în privința politicilor sale industriale conduse de stat, o problemă cheie care va fi discutată la o întâlnire a miniștrilor de Finanțe din G7 de săptămâna aceasta, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Yellen a mai spus într-o conferință de presă că dorește un acord general asupra conceptului” de la miniștrii de finanțe G7 și guvernatorii băncilor centrale, cu privire la un plan de folosire a veniturilor din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate, care ar putea oferi Ucrainei un sprijin financiar semnificativ, dincolo de 2025, scrie News.ro.

BNR se așteaptă la o accelerare a creșterii economice, bazată pe consum. Îngrijorări cu privire la deficitele mari și creșterea salariilor, mai ales la stat CITEȘTE ȘI BNR se așteaptă la o accelerare a creșterii economice, bazată pe consum. Îngrijorări cu privire la deficitele mari și creșterea salariilor, mai ales la stat

Cele două subiecte vor domina o întâlnire a miniștrilor de Finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale în nordul Italiei, de vineri și sâmbătă.

Yellen a spus că multe țări dincolo de democrațiile industriale avansate din G7 sunt îngrijorate de suprainvestițiile Chinei în vehicule electrice, produse solare, semiconductori, oțel și alte industrii strategice, inclusiv Mexic, India și Africa de Sud.

Fără schimbări în politica chineză, inclusiv o trecere de la creșterea producției la creșterea cererii interne, Yellen a spus că economiile bazate pe piață se confruntă cu un val de exporturi ieftine din China, care va amenința viabilitatea producătorilor lor.

Ea a spus că nu le cere țărilor să oglindească tarifele SUA sau să-și coordoneze îndeaproape răspunsurile în materie de politică comercială.

”Dar trebuie să fim uniți și să trimitem un mesaj unificat Chinei. Deci trebuie să înbțeleagă că nu este doar o țară care simte acest lucru, ci că se confruntă cu un zid de opoziție față de strategia pe care o urmăresc”, a spus Yellen.

Ea a spus că oficialii G7 vor discuta răspunsurile și preocupările lor care să fie prezentate la Beijing.

Apelul lui Yellen la unitatea G7 față de China vine imediat după ce administrația Biden a anunțat noi tarife mari pentru vehiculele electrice, bateriile, panourile solare și alte produse din China, în încercarea de a proteja investițiile americane pentru a dezvolta aceste industrii acasă.

Unele dintre aceste taxe superioare vor intra în vigoare la 1 august.

Yellen a cerut săptămâna aceasta ca SUA și Europa să răspundă la suprainvestițiile Chinei în vehicule electrice, produse solare, semiconductori, oțel și alte sectoare cheie ”într-un mod strategic și unit”, pentru a menține viabilitatea producătorilor de ambele maluri ale Atlanticului.

PLANUL ACTIVELOR RUSE

Yellen a spus că, dacă miniștrii G7 pot conveni asupra unui concept privind veniturile din activele rusești înghețate, ei vor petrece timpul înainte de un summit liderilor G7 din Puglia, de la mijlocul lunii iunie, pentru a perfecționa detaliile.

Alți participanți au mai spus că este puțin probabil ca detaliile unui astfel de împrumut să nu fie stabilite în această săptămână.

Yellen a adăugat că, deși s-a discutat o cifră de 50 de miliarde de dolari, nu au existat decizii cu privire la mărimea unui potențial împrumut acordat Ucrainei, care ar fi susținut de câștiguri de aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

Pe fondul protestelor, Executivul aprobă rapid majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali CITEȘTE ȘI Pe fondul protestelor, Executivul aprobă rapid majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali

”Aceasta este o sursă sigură de finanțare și este important ca Rusia să realizeze că nu vom fi descurajați să sprijinim Ucraina din lipsă de resurse”, a spus Yellen.

Finanțarea ar putea susține Ucraina și după 2025, deoarece Ucraina are acum un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari SUA și aproximativ 50 de miliarde de dolari din partea UE.

Miniștrii de finanțe G7 și guvernatorii băncilor centrale urmează să se întâlnească sâmbătă cu ministrul ucrainean de Finanțe Serhiy Marchenko.

viewscnt
Afla mai multe despre
yellen
china
g7