FOTO Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar

FOTO Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, generalul SRI Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au fost plasați sub control judiciar, după aproape 15 ore de audieri la DNA, ca urmare a plângerii depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Atât Coldea, cât și Dumbravă, au fost plasați cub control judiciar pe cauțiune, valoarea acesteia fiind de 500.000 de lei, scrie News.ro

DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie

Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea și fostul șef al Direcției juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, precum și avocatul Doru Trăilă, au fost audiați timp de mai multe ore la DNA,  sosind la sediul DNA joi, înainte de ora prânzului.

La ieșirea de la DNA, Coldea a refuzat să facă declarații, deși joi, la sosirea la sediul instituției, afirmase că va face acest lucru.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Denunțătorul Cătălin Hideg susține că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de 700.000 de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România, pentru a obține o condamnare cu suspendare în instanță. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanță, în urma unei anchete desfășurate de Parchetul Europeam, mai afirmă că i s-a spus că Florian Coldea este „singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură unde mi-au spus, inițial, că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că este o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România, dânsul mi-a spus că așa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să plătesc dacă vor să mă ia ca și client. I-am spus că este foarte mult, că ofer o sumă de 500.000. Dânsul a spus: nu pot să decid eu, trebuie să mă întorc să vorbesc cu domnii generali și peste câteva zile vă chem să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă și mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro plus TVA, altfel nu putem ncheia acest contract de asistență juridică și am semnat acest contract.(...) Îmi garantau că voi obține o condamnare cu suspendare. În momentul în care am încheiat contractul cu dânșii au spus că, în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăială, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu și că vom scădea acești ani cu voioșie”, a afirmat Cătălin Hideg la Antena 3, joi după amiază.

Omul de afaceri Cătălin Hideg și firma acestuia, Sanimed Internațional, au fost trimiși în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Pentru a câștiga o licitație pentru RECUMED, un proiect finanțat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale și la lucrările de construcție necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reușit să primească, între 2018 și 2020, subvenții nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunța atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave și pentru infracîiunea de spălare a banilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
florian coldea
dumitru dumbravă
dna
sri