Accesul la îngrășăminte este hotărâtor pentru continuarea creșterii producției agricole

Accesul la îngrășăminte este hotărâtor pentru continuarea creșterii producției agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

Producția agro-alimentară mondială este așteptată să continue să crească în următorul deceniu, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în precedentul deceniu, cu condiția ca prețurile la inputuri (îngrășăminte, semințe etc.) să rămână accesibile, au apreciat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport comun, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit celor două organizații, chiar dacă există incertitudini crescute din cauza tensiunilor geopolitice, evoluțiilor meteo negative și creșterii volatilității prețurilor la inputuri, producția mondială vegetală, animală și de pește "este preconizată să crească într-un ritm mediu de 1,1% pe an" între 2023 și 2032, în principal ca urmare a unui acces extins la îngrășăminte și semințe. Este vorba de un ritm de creștere mai lent decât cel înregistrat în precedentele decenii iar această încetinire are legătură cu evoluțiile demografice, în condițiile în care populația mondială este așteptată să crească cu 0,8% pe an. În plus, creșterea producției agro-alimentare se va concentra în primul rând în țările cu venituri scăzute și medii, precum India și China, adaugă FAO și OCDE, scrie Agerpres.

Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez CITEȘTE ȘI Seceta din Thailanda amenință aprovizionarea mondială cu zahăr și orez

Cu toate acestea, raportul publicat joi avertizează că în situația în care "prețurile la energie și inputurile agricole vor reveni pe creștere, rezultatul ar fi o creștere a costurilor de producție care ar putea antrena o inflație a prețurilor la alimente și o insecuritate alimentară sporită", precum și o potențială scădere a producției.

Potrivit estimărilor FAO și OCDE, "orice majorare cu 10% a prețurilor la îngrășăminte duce la o majorare cu 2% a prețurilor alimentelor". De asemenea, continuarea conflictului din Ucraina, care opune doi importanți producători agricoli mondiali, continuă să amplifice incertitudinile.

Pe categorii, producția vegetală mondială ar urma să crească cu 1,2% pe an, mai mult de pe urma îmbunătățirii productivități decât de pe urma majorării suprafețelor exploatate. Producția mondială de animale și pește ar urma să crească cu 1,3% pe an în următorul deceniu, grație îmbunătățirii productivității animalelor. Potrivit raportului, "carnea de pasăre ar urma să fie responsabilă pentru aproape jumătate din majorarea producției totale de carne până în 2032".

Autorii raportului subliniază, de asemenea, că emisiile mondiale de gaze cu efect de seră din agricultură ar urma să progreseze cu 7,6% pe an în următorul deceniu, fiind vorba totuși de un ritm inferior celui înregistrat în ultimul deceniu.

Pentru a atenua în mod eficace impactul său asupra planetei, agricultura ar urma să sufere modificări la scară largă, în special în sectorul creșterii animalelor, care ar urma să fie la originea a 80% din creșterea emisiilor agricole, subliniază FAO și OCDE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
îngrășăminte
agricultura