Agricultorii vor primi 24 milioane de lei pentru a-și cumpăra berbeci de reproducție

Agricultorii vor primi 24 milioane de lei pentru a-și cumpăra berbeci de reproducție
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2016

Producătorii agricoli ar putea primi 24 milioane de lei de la bugetul de stat, ca ajutor de minimis, pentru a-și putea cumpăra berbeci și țapi de reproducție din rase specializate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii, după ce crescătorii de ovine au cerut sprijinul ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor și reorientarea exploatării acestora, prin achiziția de rase specializate pentru producția de carne și lapte", arată proiectul de act normativ, conform News.ro.

Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 2.500 lei pe cap de berbec sau țap din rasă specializată.

"Programul strategic al creșterii și exploatării ovinelor și caprinelor în țara noastră trebuie să asigure atât creșterea numerică a efectivelor, dar mai ales productivitatea pe animal, calitatea producțiilor obținute, în special a celei de carne și lapte, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora", indică documentul.

Autorii proiectului precizează că susținerea achiziției de berbeci de reproducție, prin ajutor de minimis, a avut în ultimii ani efecte deosebite asupra producției de carne la specia ovine.

Producția de carne în viu a crescut de la 108.000 de tone în anul 2014 la 182.000 anul trecut.

Restaurantele Gusto Dominium vând vara o tonă de bere lunar. Unde sunt terasele cu cele mai mari note de plată CITEȘTE ȘI Restaurantele Gusto Dominium vând vara o tonă de bere lunar. Unde sunt terasele cu cele mai mari note de plată

Creșterea producției de carne s-a reflectat și în valoarea exportului de carne de ovine, care a urcat de la 17,03 milioane euro în 2014 la 34,14 milioane euro în 2015.

"Având în vedere efectele pozitive, atât la nivel național, cât și la nivelul fiecărui fermier, asociațiile crescătorilor de ovine solicită promovarea unui nou program de susținere, sub forma ajutorului de minimis pentru achiziția de berbeci din rase de carne, pentru înlocuirea berbecilor de reproducție reformați în fermele comerciale", se precizează în document.

Necesarul estimat este de circa 11.400 de berbeci din rase de carne, luând în considerare orientarea crescătorilor pentru îmbunătățirea producției de lapte sau pentru producția de carne.

"Menționăm că, prin utilizarea la montă a berbecilor din rase de carne, se obține un spor de creștere mai bun la descendenți, deci o cantitate mai mare de carne, dar și o îmbunătățire a calității carcasei, și prin aceasta o creștere a accesibilității cărnii de berbecuți pe piețele externe", se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

Fermierii au cerut sprijinul Ministerului Agriculturii, spunând că vor să cumpere berbeci din rase de carne pentru a înlocui berbecii de reproducție reformați în fermele comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
berbeci