Grecii de la Tyras cedează fabrica de brânzeturi din Bulgaria către Fabrica de Lapte Brașov, o mișcare intragrup de 9,2 milioane euro

Grecii de la Tyras cedează fabrica de brânzeturi din Bulgaria către Fabrica de Lapte Brașov, o mișcare intragrup de 9,2 milioane euro
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 5 aug 2016

Compania greacă Tyras trece proprietatea fabricii de brânzeturi și cașcaval pe care o are la Sliven, în Bulgaria, către Fabrica de Lapte Brașov, producătorul local al Olympus și Oly, societate în care grecii se numără printre acționari. Valoarea tranzacției intragrup este de 9,2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acționarii Fabricii de Lapte Brașov sunt Michail și Dimitrios Sarantis (fiecare având 2,3% din acțiuni), Tyras SA (cu 16,7%, în cadrul căreia cei doi frați Michail și Dimitrios Sarantis sunt președinte și, respectiv, director general), Aneta Kampagianni și Paraskevi Lappa (fiecare cu câte 0,78%) și Hellenic Dairies (cu 77%).

În Bulgaria, compania Tyrbul EAD, care operează fabrica de brânzeturi, este deținută de Tyras SA.

În decizia acționarilor de la finalul lunii iunie este anunțată ”achiziția de către societatea Fabrica de Lapte Brașov S.A. de la Tyras S.A. a unui număr de 1.786.700 acțiuni, reprezentând 100% capitalul social al Tyrbul EAD, o societate pe acțiuni organizată și existând în conformitate cu legislația din Bulgaria,(...), având sediul în Sliven, (...), Bulgaria. (...) Societatea Fabrica de Lapte Brașov - S.A. va cumpăra cele 1.786.700 acțiuni, reprezentând 100% capitalul social al Tyrbul la valoarea de 10,07 leva/acțiune, urmând astfel a achita către Tyras - S.A. un preț total de 17.992.069,00 leva sau echivalentul în euro, respectiv 9.199.339,91 euro”.

Tesla fuzionează cu SolarCity într-o tranzacție evaluată la 2,6 mld. dolari, cea mai mare din industria energiei solare CITEȘTE ȘI Tesla fuzionează cu SolarCity într-o tranzacție evaluată la 2,6 mld. dolari, cea mai mare din industria energiei solare

Acționarii au mai decis ca, din acest preț, 7,2 milioane de euro să fie achitate în avans de către Fabrica de Lapte Brașov. Restul de plată urmează să fie achitat de către grecii de la Tyras, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. ”Ulterior achiziției acțiunilor, Fabrica de Lapte Brașov - S.A. va deveni unic acționar al Tyrbul”, mai este precizat în decizia acționarilor.

Cele 1.786.700 acțiuni, care reprezintă capitalul social al companiei Tyrbul EAD, fac obiectul unei garanții instituite în favoarea Alpha Bank Greece, în considerarea unui împrumut acordat către Tyras.

În luna mai, Profit.ro a scris că Fabrica de Lapte Brașov, împreună cu subsidiara bulgară a grupului elen, Tyrbul EAD, urmau să contracteze credite cu o valoare cumulată de 52 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro de la Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și de la Banca Internațională de Investiții. Ilias Pliatsikas a spus, pentru Profit.ro, că jumătate din această sumă a fost direcționată către Fabrica de Lapte de la Hălchiu, județul Brașov.

Fabrica de Lapte Brașov a avut o cifră de afaceri de 77 milioane de euro anul trecut, cu 12% mai mult față de 2014.

Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul recunoaște că terenurile Agrocomplex au fost calamitate în 2008, Porumboiu așteaptă despăgubiri de peste 3,5 milioane lei

În prezent, 60% din producția totală a fabricii din România merge către export, iar 40%, către piața internă. Printre țările în care ajung produsele Olympus se numără Italia, Germania și Austria.

Tyrbul a investit, în 2003, 17 milioane de leva (aproximativ 8,7 milioane de euro) pentru construirea fabricii de brânzeturi de la Sliven, potrivit presei din Bulgaria.

”Noua fabrică pentru producția de cașcaval este destinată întăririi poziției grupului în piețele internaționale”, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Olympus Diary. În 2014, Tyrbul a anunțat că are în plan investiții de 15 milioane de euro până în 2016 pentru noi facilități de producție și echipamente.

Principalii competitori ai Olympus, pe o piață estimată la 800 de milioane de euro, sunt FrieslandCampina (Napolact), Lactalis (după preluarea Albalact), Covalact, Danone.

viewscnt
Afla mai multe despre
olympus
lactate
fabrica brasov
fabrica bulgaria
achizitie