Agro TV - Cât de scumpă va fi mâncarea la iarnă

Agro TV - Cât de scumpă va fi mâncarea la iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2021

Creșterile de preț la utilități devin din ce în ce mai îngrijorătoare, mai ales că este de așteptat ca acestea să genereze scumpiri în lanț, în principal legate de hrană. Despre cum se vor reflecta majorările de preț la utilități în prețurile produselor agroalimentare a vorbit și producătorul Horațiu Raicu, din partea cooperative Agrostar, la emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, moderată de Cătălin Lența la AGRO TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Bineînțeles că vor fi scumpiri. Nu la ora la care vorbim, ținând cont că mare parte din produse vin din vară, dar cert este că, peste o lună sau din iarnă, produsele o să se scumpească. Ceea ce doresc să vă spun, însă, este următorul aspect: nu știu cât de mult se vor scumpi la producători, pentru că, normal, și producătorii au creșteri de preț – și aici mă refer la combustibil, indiferent că vorbim de motorină, benzină, gaz sau de lemne și peleți, pentru că mulți prducători își încălzesc serele cu astfel de sobe –, dar interesant de văzut este cât vor pune comercianții peste prețul cu care noi livrăm. E posibil ca majorările să fie și de peste 50% la anumite categorii de produse”, a avertizat Horațiu Raicu.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Reprezentantul Agrostar spune că aceste creșteri de prețuri ar fi putut fi evitate dacă autoritățile de resort ale statutului ar fi manifestat mai mult interes față de problemele producătorilor.

„Eu mi-aș fi dorit ca și producătorii agricoli să intre în categoria consumatorilor vulnerabili, pentru că mulți dintre ei chiar se află în categoria aceasta, Dacă prețul la inputuri ar fi fost subvenționat de către stat, aceasta ar fi condus implicit la prețuri scăzute la produsele agricole și nu numai. Dar nu s-a făcut un astfel de efort. Este greu de estimat cât anume va fi creșterea de preț, pentru că toată lumea depinde, la ora la care vorbim, de intervenția statului în ceea ce privește inputurile, plecând de la sămânță și terminând cu combustibilul cu care noi transportăm. Ca să nu discutăm și de partea de procesare, unde mai intră o cheltuială, aceea cu forța de muncă, fiind de așteptat să se majoreze și salariul minim, e adevărat că nu știm în ce cuantum”, a mai arătat Horațiu Raicu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mancare
preturi