ANSVSA: Pesta porcină africană a fost confirmată la porcii din gospodării din Timiș și Arad

ANSVSA: Pesta porcină africană a fost confirmată la porcii din gospodării din Timiș și Arad
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2019

Pesta porcină africană a fost confirmată, luni, la porcii din gospodării din comuna Belinț, județul Timiș, și din municipiul Arad, acolo fiind instituită supravegherea oficială, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane la porcii din gospodării din județele Timiș și Arad, arată ANSVSA într-un comunicat de presă.

În cazul județului Timiș, prezența virusului a fost confimată într-o gospodările din localitatea Belinț, în timp ce în județul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din orașul Arad, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ FOTO Cererea de capacitate de transport de gaze prin BRUA, care va lega România de Ungaria - sub semnul întrebării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Cererea de capacitate de transport de gaze prin BRUA, care va lega România de Ungaria - sub semnul întrebării

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență, gospodăriile afecate fiind plasate sub supraveghere oficială și fiind aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

"Din investigațiile preliminare, animalele din cele două județe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare și nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțați de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației", arată ANSVSA.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităților sanitar-veterinare județene și ale Poliției.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, Adrian Popa, a declarat, luni, pentru News.ro că pesta porcină africană a fost confirmată, în urma testelor de laborator, în comuna Belinț, dar nu și la Bârna, unde existau suspiciuni.

”S-a confirmat pesta porcină, la Belinț. La Bârna nu a fost confirmată”, a declarat Adrian Popa.

În urma investigațiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie două persoane din comuna Belinț și o persoană din comuna Bârna au cumpărat 25 de porci de la o exploatație situată în extravilanul localității Giroc, județul Timiș. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare și nici însoțite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripțiile respective nefiind anunțați de aceste tranzacții, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislației.

Până la data apariției rezultatului de laborator, muriseră 23 de porci.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor au adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane.

D.S.V.S.A. Timiș și Arad reiau solicitările către crescătorii de porcine să nu facă achiziții de porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documentele sanitar- veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare.

Specialiștii precizează că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
pesta porcina