CJUE a decis că nu sunt posibile derogări de la interdicția tratamentului semințelor cu neonicotinoide

CJUE a decis că nu sunt posibile derogări de la interdicția tratamentului semințelor cu neonicotinoide
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2023

Statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicția europeană privind tratamentul semințelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanțe excepționale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă, a tranșat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă o dispoziție din legislația europeană permite statelor membre să autorizeze, în cazuri excepționale, pesticide și insecticide care conțin substanțe interzise în Uniunea Europeană, "aceasta nu le permite o derogare de la reglementările care vizează în mod expres interzicerea punerii pe piață și a utilizării semințelor tratate cu astfel de produse", estimează Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Ziua și scumpirea. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, concurența pe cel al benzinei

UE interzice din 2018 utilizarea în câmp deschis, pentru toate culturile, a trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), acuzați că accelerează declinul masiv al coloniilor de albine, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, 11 state membre (printre care se numără Belgia și Franța) au adoptat între timp "autorizații de urgență" pentru a face față diminuării randamentelor culturilor agricol. Chemați să se pronunțe asupra a șase derogări adoptate în toamna lui 2018 de Belgia, și care vizează în special semințele, judecătorii de la CJUE au decis că aceste derogări sunt ilegale.

Desigur că țările membre au dreptul "în circumstanțe excepționale, adică atunci când există un pericol sau o amenințare care să compromită producția vegetală sau acolo unde ecosistemele nu pot fi gestionate prin alte mijloace rezonabile, să autorizeze temporar produse fitofarmaceutice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute în textul european", precizează CJUE. Cu toate acestea, "când vine vorba de semințele tratate cu produse fitofarmaceutice conținând substanțe interzise în mod expres", CJUE consideră că legislatorul "nu a intenționat să permită statelor membre să acorde o derogare de la această interdicție expresă".

ONG-urile au sesizat CJUE pe motiv că aceste neonicotinoide sunt utilizate în tratamentul semințelor și în loc să fie pulverizate pe culturi sunt aplicate preventive semințelor înainte de însămânțare, indiferent de prezența sau nu a insectelor pe care aceste produse vizează să le elimine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
neonicotinoide
seminte