Comisia Europeană, deranjată de puterea scăzută de negociere a fermierilor cu marile companii. Consultare publică înainte de a lua măsuri

Comisia Europeană, deranjată de puterea scăzută de negociere a fermierilor cu marile companii. Consultare publică înainte de a lua măsuri
scris 16 aug 2017

Comisia Europeană a lansat miercuri o consultare publică la nivel european privind modul în care lanțul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, după ce a constat că există “indicii” referitoare la puterea scăzută de negociere a fermierilor cu marile companii.

Agricultorii, cetățenii și alte părți interesate sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente în cadrul unei consultări online deschise până la 17 noiembrie.

“Există indicii că valoarea adăugată nu este distribuită în mod adecvat la toate nivelurile lanțului de aprovizionare cu alimente, în special din cauza diferențelor în ceea ce privește puterea de negociere dintre operatorii mai mici și, astfel, mai vulnerabili, în rândul cărora se numără agricultorii și întreprinderile mici, și partenerii lor comerciali care sunt mai puternici din punct de vedere economic și foarte concentrați”, arată Comisia într-un comunicat.

Guvern: Limitarea discount-urilor practicate de marile magazine poate echivala cu stabilirea unui preț minim și încălcarea Tratatului UE CITEȘTE ȘI Guvern: Limitarea discount-urilor practicate de marile magazine poate echivala cu stabilirea unui preț minim și încălcarea Tratatului UE

Comisia este interesată să colecteze opinii în scopul evaluării necesității și utilității unor posibile măsuri care ar putea fi luate la nivelul UE pentru a combate sau pentru a reglementa practicile comerciale neloiale legate de produsele agroalimentare.

“Agricultorii constituie prima verigă a lanțului și, fără ei, nu ar exista alimentele pe care le prelucrăm, vindem sau consumăm. Observăm totuși că ei rămân adesea veriga cea mai slabă. Pentru a remedia deficiențele din lanțul de aprovizionare cu alimente, am luat inițiativa de a acționa, în concordanță cu sprijinul pe care Comisia îl acordă de mult timp agricultorilor europeni. Încurajez toți cetățenii, agricultorii și părțile interesate din UE să ne împărtășească opiniile lor prin intermediul acestei consultări online”, a spus Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Prin chestionarul disponibil online, Comisia își propune să evalueze nivelul de transparență a pieței de-a lungul întregului lanț, precum și aspectele care pot fi îmbunătățite.

Totodată, chestionarul evaluează nivelul interesului față de cooperarea dintre producători și utilizarea așa-numitelor acorduri de repartizare a valorii (și anume, repartizarea câștigurilor și pierderilor care rezultă din evoluția prețurilor relevante de pe piață), care sunt deja utilizate în unele sectoare, precum cel al zahărului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
chestionar
lant aprovizionare
alimente
agricultori