Condamnată aspru de un juriu american din cauza glifosatului, compania Bayer anunță că va face apel

Condamnată aspru de un juriu american din cauza glifosatului, compania Bayer anunță că va face apel
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2023

Concernul internațional Bayer, cu sediul în Germania, proprietarul Monsanto, va face apel la un verdict dur al unui juriu din SUA, care a decis să plătească peste 1,5 miliarde de dolari către trei reclamanți care susțin că există o legătură între cancerul lor și erbicidul Roundup pe bază de glifosat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

''Vom face cu siguranță apel împotriva unei sentințe care acordă o sumă de despăgubiri care încalcă (prin amploarea lor) Constituția SUA", a declarat duminică pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.

ULTIMA ORĂ FOTO Sam Altman, chemat la sediul OpenAI pentru discuții cu directorii. CA-ul ar fi acceptat, în principiu, să demisioneze. Fostul co-CEO al Salesforce va fi în noul Consiliu, posibil și un director de la Microsoft CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Sam Altman, chemat la sediul OpenAI pentru discuții cu directorii. CA-ul ar fi acceptat, în principiu, să demisioneze. Fostul co-CEO al Salesforce va fi în noul Consiliu, posibil și un director de la Microsoft

Un tribunal din Jefferson City, Missouri, a ordonat vineri companiei Monsanto să plătească în total peste 1,5 miliarde de dolari către trei americani care au pus limfomul non-Hodgkin (cancer al sistemului limfatic) pe seama utilizării timp de ani de zile a controversatului erbicid, a relatat anterior Bloomberg.

În Statele Unite, acest ultim eșec juridic pentru fosta corporație internațională în domeniul agrochimic cu sediul în SUA Monsanto este al patrulea în ultima lună, părând să inverseze un ciclu după o serie de nouă hotărâri în favoarea companiei, scrie Agerpres.

''Spre deosebire de cazurile anterioare, instanțele (americane) au permis recent, în mod incorect, reclamanților să denatureze faptele de reglementare și științifice", a continuat Bayer într-un comunicat de presă.

Acești reclamanți ''au susținut că au existat probleme de siguranță'' în timpul examinării în vederea extinderii utilizării glifosatului în Uniunea Europeană și în timpul evaluării de către Agenția americană pentru protecția mediului (EPA)', explică Bayer.

Or, Comisia Europeană a anunțat joi că va reînnoi autorizația glifosatului în UE pentru încă 10 ani, în pofida abținerii a șapte țări, printre care Franța și Germania, în urma unui vot al statelor membre.

La rândul său, Agenția pentru protecția mediului din SUA (Environmental Protection Agency, EPA) continuă să ''confirme că glifosatul nu este cancerigen'', susține grupul din (orașul german) Leverkusen, care afirmă că dispune de argumente solide pentru a determina revizuirea recentelor hotărâri judecătorești din Statele Unite.

FOTO Unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte, dar și de componente pentru zona high-tech, a intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte, dar și de componente pentru zona high-tech, a intrat în România

În 2019, o curte de apel californiană a redus la 87 de milioane de euro o despăgubire de 2 miliarde de dolari împotriva Monsanto într-un proces similar.

Bayer, care a achiziționat Monsanto în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari, s-a trezit de atunci angrenată în SUA în mai multe proceduri legate de controversatul erbicid.

Aproximativ 113 000 din cele 160 000 de procese intentate de presupuse victime au fost încheiate până în prezent. Grupul a rezervat 16 miliarde de dolari pentru a acoperi riscul juridic asociat cu Roundup.

viewscnt
Afla mai multe despre
bayer
glifosat