Consumul și producția de vin din România au scăzut. Ce state depășim încă raportat la cantitatea de vin consumată

Consumul și producția de vin din România au scăzut. Ce state depășim încă raportat la cantitatea de vin consumată
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 apr 2017

Producția de vin a României a scăzut anul trecut cu 8%, până la aproximativ 3,3 milioane de hectolitri, arată datele revizuite ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Noile cifre contrastează puternic cu cele prezentate în octombrie, când OIV estima o revenire puternică a producției de vin în România, la mai mult de 4,8 milioane de hectolitri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit datelor revizuite, 2016 a fost al treilea an de scădere consecutivă pe piața românească a vinului. Declinul de 8% (0,3 milioane hectolitri), de la un volum de peste 3,5 milioane hectolitri în 2015, este departe de creșterea fulminantă de 37% preconizată inițial de organizația internațională.

În ceea ce privește consumul de vin în România, acesta s-a redus anul trecut cu 0,2 milioane hectolitri (-4,5%), până la un nivel estimat de circa 3,8 milioane hectolitri. România se află pe locul 14 în lume după cantitatea de vin consumată, înaintea Serbiei, Austriei sau Ungariei, însă după SUA, Franța, Italia sau Germania.

România are cei mai mulți proprietari de vie din UE, deși se află pe locul 5 după suprafața cultivată CITEȘTE ȘI România are cei mai mulți proprietari de vie din UE, deși se află pe locul 5 după suprafața cultivată

La nivel global, consumul de vin a urcat ușor, de la 241 milioane hectolitri la aproximativ 242 milioane hectolitri, conform OIV, organizație formată din 46 de state membre. Producția mondială a scăzut însă cu 3% (9,3 milioane hectolitri), până la 267 milioane hectolitri. Datele au fost revizuite în urcare, de la o producție de 259,5 milioane hectolitri estimată în luna octombrie.

Italia a rămas cel mai mare producător de vin, cu un volum de aproximativ 50,9 milioane hectolitri, în creștere cu 2% raportat la anul 2015, urmată de Franța – 43,5 milioane hectolitri (-7%), Spania – 39,3 milioane hectolitri (+4%), SUA – 23,9 milioane hectolitri (+10%) și Australia – 13 milioane hectolitri (+9%).

Cele circa 3,3 milioane de hectolitri produse anul trecut în România plasează țara pe locul 13 în clasamentul mondial, la mică distanță de Noua Zeelandă, ocupanta locului 14, cu o producție de aproximativ 3,1 milioane hectolitri (+34% vs 2015).

Suprafața cultivată cu viță-de-vie la nivel global s-a menținut stabilă, la 7,5 milioane hectare, aproximativ jumătate din cultura de viță-de-vie fiind concentrată în numai cinci state: Spania, China, Franța, Italia și Turcia, potrivit OIV. În România, suprafața cultivată a crescut la circa 191.000 hectare, de la mai puțin de 184.000 hectare în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
productie
consum
oiv