Crescătorii de ovine vor primi anul acesta un ajutor de minimis de 2 lei/kg pentru comercializarea lânii

Crescătorii de ovine vor primi anul acesta un ajutor de minimis de 2 lei/kg pentru comercializarea lânii
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2019

Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect de Hotărâre privind aprobarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, astfel încât aceștia ar putea primi 2 lei/kg pentru lâna comercializată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prin prezentul act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis de 2 lei/kg lână comercializată", arată proiectul pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Autorii documentului spun că, în România, se poate colecta, anual, o cantitate de aproximativ de 36.000 tone lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine, scrie News.ro.

Liviu Dragnea promite noi subvenții și facilități pentru fermieri și crescătorii de ovine, inclusiv un nou regim fiscal pentru zilieri CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea promite noi subvenții și facilități pentru fermieri și crescătorii de ovine, inclusiv un nou regim fiscal pentru zilieri

"Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țară noastră trebuie să asigure, atât creșterea numerică a efectivelor de ovine, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora produselor obținute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor", arată nota de fundamentare.

De asemenea, această schemă de minimis va conduce la diversificarea producțiilor obținute în sectorul de creștere a ovinelor prin valorificarea lânii.

"În contextul actual, la noi în țară lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariției industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte țări unde este căutat (Turcia, etc.)", mai arată proiectul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
lana