Crescătorii de vaci, oi și porci acuză marile lanțuri de magazine că au scumpit carnea

Crescătorii de vaci, oi și porci acuză marile lanțuri de magazine că au scumpit carnea
scris 18 nov 2017

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) arată că, deși prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, cu toate acestea în marile lanțuri de magazine alimentele s-au scumpit, astfel încât asociația solicită autorităților să intervină.

”Creșterea prețurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media, cât și în rândul producătorilor români. Marile lanțuri de magazine, care fac parte din mari corporații internaționale, au de multe ori practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor”, arată asociația, într-un comunicat.

Asociația precizează că în ultimele două luni prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei, scrie News.ro.

”Astăzi, fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț. Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere”, arată asociația.

Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, spun oficialii asociației.

Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri CITEȘTE ȘI Sfaturile lui Garry Kasparov pentru cei care vor să aibă succes în afaceri

Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.

”Atragem atenția că aceste jocuri, pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor”, adaugă ei.

Prețul pentru kilogramul de carne stabilit de producător este mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului 2016, potrivit asociației.

“Solicităm autorităților responsabile să intervină de urgență și să facă lumină în această situație, care pentru noi, fermierii, este de neînteles. Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe, acestea ajung la consumator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție”, spune Mary-Eugenia Pană, președinte ACEBOP.

Consiliul Concurenței a primit o sesizare de la Ministerul Agriculturii în ceea privește scumpirile apărute la alimente.

Autoritatea de concurență urmează să analizeze acest segment, pentru a vedea care au fost cauzele scumpirilor la ouă, lapte și lactate.

viewscnt
Afla mai multe despre
retaileri
porci
oi
vaci