Egiptul a cumpărat 120 mii tone de grâu din România

Egiptul a cumpărat 120 mii tone de grâu din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 aug 2021

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat în această săptămână 180 mii de tone de grâu, într-o licitație internațională de achiziții, din care două treimi din România și o treime din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

GASC a declarat că 120.000 de tone vor proveni din România și 60.000 de tone din Ucraina, dar nu a oferit alte detalii.

România reușește o producție-record la floarea-soarelui. Lipsa unităților de procesare duce la exportul materiei prime CITEȘTE ȘI România reușește o producție-record la floarea-soarelui. Lipsa unităților de procesare duce la exportul materiei prime

Potrivit Reuters, 60 de mii de tone de grâu românesc au fost achiziționate de la Cofco, la un preț Free on Board (FOB) de 294,99 dolari pe tonă, la care se adaugă 34,43 dolari/tonă cost de transport, ceea ce conduce la un preț total CIF (Cost, Insurance, and Freight) de 329,42 dolari/tonă.

Alte 60 mii de tone de grâu românesc au fost cumpărate de autoritatea egipteană de la Grain Export, la un preț FOB, de 297 dolari/tonă, plus 34,43 dolari/tonă cost de transport, rezultând un preț CIF de 331,43 dolari/tonă.

Prețul plătit de egipteni pentru grâul importat de la Nibulon din Ucraina (tot 60 mii tone) a fost puțin mai ridicat, de 297,95 dolari/tonă, prețul FOB și 333,89 dolari/tonă, prețul CIF.

Prețul FOB vizează doar prețul mărfii la granița statului exportator, în timp ce prețul CIF include și costul de transport și cel de asigurare al respectivelor bunuri.

Livrarea va fi făcută în perioada 5-15 octombrie.

În ultima sa licitație din 2 august, GASC a cumpărat 60 mii de tone de grâu românesc la un preț FOB de 261,49 dolari/tonă, plus 32,25 dolari/tonă costuri de transport maritim, echivalând cu un preț CIF de 293,74 dolari/tonă.

De atunci, prețurile grâului au crescut puternic, atingând maximurile ultimilor 8 ani și jumătate, în principal din cauza îngrijorărilor legate de recoltele slabe și a ofertei globale insuficiente.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
export
grâu
egipt