Eurobarometru: Majoritatea europenilor sprijină o mai bună protecție a bunăstării animalelor. 60% - dispuși să plătească în plus pentru carnea provenită din ferme și abatoare “etice”

Eurobarometru: Majoritatea europenilor sprijină o mai bună protecție a bunăstării animalelor. 60% - dispuși să plătească în plus pentru carnea provenită din ferme și abatoare “etice”
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2023

Peste 80% dintre respondenții unui sondaj Eurobarometru privind bunăstarea animalelor consideră că animalele de fermă ar trebui protejate mai bine în țara lor, în timp ce practicele neetice din abatoare, precum uciderea puilor masculi după eclozare, ar trebui interzise.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană arată că majoritatea europenilor (84%) consideră că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui să fie mai bine protejată în țara lor decât în prezent.

Un număr similar (83%) sprijină limitarea timpului de transport al animalelor, iar aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) sprijină o mai bună protecție a bunăstării animalelor de companie în țara lor.

ULTIMA ORĂ Carnea artificială, interzisă în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Carnea artificială, interzisă în România

Peste 90% dintre europeni consideră că practicile agricole și de creștere a animalelor ar trebui să îndeplinească cerințe etice de bază. Printre acestea se numără asigurarea unui spațiu suficient pentru animale, hrană și apă suficientă, medii adaptate nevoilor lor (nămol, paie etc.) și asigurarea unei manipulări adecvate. Sondajul a arătat, de asemenea, un nivel ridicat de îngrijorare în ceea ce privește bunăstarea animalelor în abatoare.

Trei sferturi dintre respondenți au considerat că practica uciderii puilor masculi după eclozare este inacceptabilă, în timp ce o majoritate covârșitoare s-a exprimat în favoarea interzicerii tăierii anumitor părți ale corpului animalelor (cozi, urechi, ciocuri etc.), cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și cu anestezie, arată Comisia. În ceea ce privește creșterea animalelor pentru blană, peste jumătate dintre cei intervievați (57%) consideră că aceasta ar trebui strict interzisă în UE, în timp ce aproape o treime (32%) consideră că aceasta ar trebui menținută numai în condiții mai bune de bunăstare.

În ceea ce privește importurile de alimente din țări din afara UE, peste opt din zece europeni (84%) consideră că situația actuală a bunăstării animalelor ar trebui să se schimbe, fie prin aplicarea normelor UE privind bunăstarea animalelor în cazul importurilor de alimente, fie prin etichetarea alimentelor în conformitate cu standardele aplicate.

Ajutor de stat de 10.000 lei la hectar, avizat pentru producătorii de căpșune, deși Guvernul nu-l susține CITEȘTE ȘI Ajutor de stat de 10.000 lei la hectar, avizat pentru producătorii de căpșune, deși Guvernul nu-l susține

Comisia notează că, deși interviurile au fost efectuate în martie 2023, când prețurile alimentelor erau deja foarte ridicate din cauza inflației, 60% dintre respondenți au indicat că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produsele provenite din sisteme agricole care respectă bunăstarea animalelor.

Aproximativ un sfert (26%) ar fi pregătiți să plătească cu până la 5 % mai mult pentru alimentele care respectă bunăstarea animalelor, potrivit sondajului.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat între 2 și 26 martie 2023. Au fost intervievați în total 26.376 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE, din diferite grupuri sociale și demografice. Metodologia utilizată a fost interviurile față în față la domiciliul persoanelor, în limba națională, cu excepția Maltei, Cehiei, Danemarcei și Finlandei, unde unele interviuri s-au desfășurat prin interviuri video asistate de calculator.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sondaj eurobarometru
bunastarea animalelor
protectia bunastarii animalelor
animale ferma
animale companie
ucidere pui masculi abatoare