Exporturile de miere, în creștere cu aproape 10% în primele trei luni ale anului

Exporturile de miere, în creștere cu aproape 10% în primele trei luni ale anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iul 2016

Exporturile de miere în țările intra și extracomunitare au totalizat în primele trei luni din acest an 2.442 tone, în creștere cu aproape 10% față de aceeași perioadă din 2015, când s-au cifrat la 2.235 tone.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România a încasat din exportul de miere 9,18 milioane de euro în primul trimestru, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut când livrările pe piața externă au adus un plus de 8,06 milioane de euro.

Pe de altă parte, valoarea importurilor de miere în perioada menționată a depășit 1,93 milioane de euro, pentru o cantitate de 775,5 tone, în timp ce în perioada similară a anului trecut a totalizat 1,5 milioane de euro pentru 734 tone de miere aduse de pe piața externă.

La mijlocul lunii iunie, apicultorii români au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față "situației disperate" din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine. Aceștia au susținut că 2016 va fi un "an dezastruos", unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

Grecii de la Olympus investesc 25 de milioane de euro în fabrica de la Brașov CITEȘTE ȘI Grecii de la Olympus investesc 25 de milioane de euro în fabrica de la Brașov

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a confirmat situația dificilă prin care trec apicultorii și a anunțat că pregătește un ajutor financiar pentru acest sector.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 - 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
miere