Fermierii austrieci au cerut Comisiei Europene să transporte cereale ucrainene în țările africane, nu în Europa

Fermierii austrieci au cerut Comisiei Europene să transporte cereale ucrainene în țările africane, nu în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

În opinia lor, alimentele ar trebui să meargă în țările care au nevoie de ele, și nu în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că cerealele ucrainene ajung în țările din Africa și Orientul Mijlociu care au nevoie de ele, și nu pe piețele europene, se precizează în declarația Uniunii fermierilor din Austria Inferioară.

Ucraina și-a oprit exporturile de cereale către Republica Cehă CITEȘTE ȘI Ucraina și-a oprit exporturile de cereale către Republica Cehă

„De multe ori, produsele agricole, precum grâul ucrainean, nu ajung în Orientul Mijlociu și Africa, regiuni pentru care au fost destinate, ci sunt folosite în industria alimentară din țările UE <...> Mâncarea trebuie să meargă acolo unde este cel mai mult necesară", - se spune în comunicatul de presă.

De asemenea, organizația și-a exprimat îngrijorarea că cerealele ucrainene nu îndeplinesc „standardele înalte austriece”, dar sunt încă folosite în produsele de panificație. Uniunea se așteaptă ca în cel mai scurt timp Comisia Europeană să ia măsuri și să prevină tulburările de pe piețele UE, scrie Adevarul.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Extern al UE, Peter Stano, a raportat în aprilie că, din martie 2022, UE a exportat 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina pe uscat și alte 22 de milioane de tone, ca parte a inițiativei Mării Negre. Potrivit acestuia, întrebarea dacă cerealele au mers în țări sărace sau au rămas în UE nu contează, deoarece prețurile au reușit în continuare să fie reduse din cauza „saturației pieței mondiale”.

Companiile private din SUA au creat 497.000 de locuri de muncă în iunie, cu mult peste așteptări CITEȘTE ȘI Companiile private din SUA au creat 497.000 de locuri de muncă în iunie, cu mult peste așteptări

Pe 22 iulie 2022, la Istanbul a fost semnat un pachet de documente privind furnizarea de alimente și îngrășăminte din porturile ucrainene către piețele internaționale. Inițial, acordurile au fost încheiate pentru 120 de zile, în noiembrie anul trecut fiind prelungite pentru aceeași perioadă. Pe 18 mai, Rusia a anunțat o prelungire a acordului cu 60 de zile, adică până pe 17 iulie, avertizând că acest timp va fi suficient pentru a evalua implementarea memorandumului semnat cu ONU.

Ministerul rus de Externe a subliniat anterior că din întregul pachet de acorduri este implementată doar inițiativa Mării Negre și nu s-a făcut nimic în temeiul memorandumului Federației Ruse și al ONU. Avertismentul se referă la garanțiile conformității cu cerințele Federației Ruse privind exportul de produse agricole și îngrășăminte, reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul SWIFT și o serie de alte aspecte. Pe 30 iunie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că în momentul de față nu vede argumente în favoarea prelungirii acordurilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
austria
ucraina