Focar nou de gripă aviară confirmat la Peneș Curcanul

Focar nou de gripă aviară confirmat la Peneș Curcanul
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2023

Un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 a fost confirmat la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, a anunțat, sâmbătă, ANSVSA. De asemenea, la o fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Grupul Bravcod este cel mai mare producător de carne de curcan din România, sub brandul Peneș Curcanul.

”Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Sursa citată a precizat că ferma aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 44.477 de curcani.

Un general american avertizează cu privire la riscul unui război cu China în 2025 CITEȘTE ȘI Un general american avertizează cu privire la riscul unui război cu China în 2025

”În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală și în zonele de protecție și supraveghere, în conformitate cu legislația specifică, europeană și națională”, a mai transmis ANSVSA.

Potrivit instituției, în zonele de protecție și supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

”Nicio pasăre de curte și niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”, a mai transmis ANSVSA.

Instituția a precizat că, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.

”Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară”, a mai precizat ANSVSA.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripa aviara
ferma
focar
curcani