Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor

Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Producția de foie gras a crescut în ultimele luni, în condițiile în care Franța a fost practic scutită de pandemia de gripă aviară care a devastat efectivele de rațe în anii anteriori, ceea ce va permite chefilor să aibă cantități suficiente din această delicatesă atunci când vizitatorii se vor îndrepta spre Paris pentru Jocurile Olimpice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Franța a fost una din țările cele mai grav lovite de o răspândire globală fără precedent a virusului gripei aviare, care a perturbat aprovizionarea cu carne și ouă de pasăre și a dus la creștere explozivă a prețurilor în multe părți ale lumii în ultimii ani. Asta a determinat guvernul de la Paris să demareze, în luna octombrie a anului trecut, o campanie de vaccinare a rațelor împotriva gripei aviare. Rațele se numără printre cele mai sensibile specii la virusului gripei aviare și pot transmit virusul fără a manifesta simptome de îmbolnăvire, ceea ce crește riscul de răspândire a virusului, scrie Agerpres.

Brandul hotelier ibis Styles intră în premieră pe litoralul românesc CITEȘTE ȘI Brandul hotelier ibis Styles intră în premieră pe litoralul românesc

Datele oficiale arată că, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, Franța, de departe cel mai mare producător mondial de foie gras, a înregistrat doar 10 focare de gripă aviară, față de 304 focare în perioada similară a anului trecut.

Mai puține focare de gripă au permis Franței să producă mai mult foie gras, o premieră în ultimul deceniu, iar Asociația producătorilor de foie gras (CIFOG) estimează că ar fi vorba de o creștere de 20% a producției, până la 10.000 de tone.

"Am devenit din nou un producător de încredere în termeni de livrări și calitate", a subliniat directorul Cifog, Marie-Pierre Pe. "Provocare este să readucem pieptul de rață și foie gras-ul francez în meniurile restaurantelor, în special în perioada premergătoare a marelui eveniment care este Olimpiada, când întreaga lume va veni în Franța. Vom și în măsură să răspundem la această provocare", a adăugat Marie-Pierre Pe. Potrivit acesteia, aproximativ 40% din foie gras-ul vândut în Franța este consumat în restaurante.

Principalii competitori pentru foie gras-ul francez sunt Bulgaria și România, țări care au continuat să identifice focare de gripă aviară iarna aceasta.

Majoritatea rațelor din Franța sunt crescute pentru a fi utilizate la producția de foie gras, un produs care este fabricat din ficatul gâștelor și rațelor, care sunt hrănite forțat pentru a li se mări ficatul.

În acest an este posibil ca prețurile la foie gras să mai scadă comparativ cu valorile record atinse anterior, însă va fi vorba doar de o scădere ușoară având în vedere că cererea rămâne una solidă, costurile sunt ridicate iar stocurile foarte mici, a subliniat Marie-Pierre Pe.

viewscnt
Afla mai multe despre
foie gras
rata
restaurant