Liste de așteptare în Germania pentru cei care vor să închirieze pământ pentru o grădină proprie

Liste de așteptare în Germania pentru cei care vor să închirieze pământ pentru o grădină proprie
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

În timp ce la noi se construiește pe fiecare petic de pământ, în Germania înflorește cultura grădinilor urbane. Acolo, oamenii stau mult și bine pe liste de așteptare pentru a închiria un lot.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grădinile urbane se întind pe aproape 46.000 de hectare, mai mult decât suprafața landului Bremen, arată Știrile Pro TV.

Cât de sigure sanitar veterinar sunt alimentele din Ucraina? CITEȘTE ȘI Cât de sigure sanitar veterinar sunt alimentele din Ucraina?

În Leipzig, nu departe de viața agitată, se ascunde o oază de liniște și verdeață. O bună bucată de teren a primăriei a fost împărțită în loturi de câte 370 de metri pătrați fiecare. Iar pământul a fost închiriat locuitorilor care și-au dorit să aibă o grădină la oraș.

„E plăcut să vezi cum plantele cresc și înfloresc primăvara, e plăcut să ieși din casă și să te bucuri de soare”.

„E pură relaxare. E ca și cum ai fi în vacanță în fiecare zi”.

Oamenii care au răspuns acestei invitatii sunt organizați în cluburi de grădinărit. Au ajuns să se împrietenească, își beau cafeaua împreună ori stau de vorbă în fața unui grătar.

Holger Grohe, președintele clubului de grădinărit Kultur: „Când culegi o tomată din grădina ta îți dai seama că are gust diferit de ce găsești în magazin. Roșia are parte de soare, de lumină, de iubire”.

Ce impozite plătește clasa de mijloc: comparație între statele membre OCDE CITEȘTE ȘI Ce impozite plătește clasa de mijloc: comparație între statele membre OCDE

„Unii oameni urăsc iarba de zici că e ciuma. Pentru mine, să smulg iarbă e terapie, muncesc și nu mă gândesc la nimic”.

”Fiecare își cultivă pământul cum știe și are legume pentru consumul propriu”
Potrivit datelor oficiale, 5 milioane de germani se bucură de o grădină urbană. 900.000 dintre ei folosesc terenul de aproape două decenii.

„E spațiu liber. Copiii pot alerga, nu sunt șosele. Și eu mă pot relaxa făcând ce îmi place”.

Și imigranții - tot mai numeroși - au cerut și au primit câte un petic de pământ pentru a avea legume și fructe „ca acasă”.

Holger Grohe, președintele asociației de grădinărit Kultur: „22 la sută din membrii clubului nostru de grădinărit sunt imigranți. Fiecare își cultivă pământul cum știe și are legume pentru consumul propriu. În plus, ei pun la murat legume. Cine mai face asta?”.

Autoritatile încurajează și protejează tradiția grădinilor urbane.

Klara Geywitz, Federal Housing Minister: „Aceste loturi de pământ au o funcție importantă, în contextul încălzirii climatice. Nopțile sunt tot mai calde, așa că grădinile urbane sunt importante pentru clima urbană, după cum au arătat studiile”.

Doritorii plătesc între 67 și 81 de euro pe an pentru o bucată de teren.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
gradina