Franța confirmă demararea vaccinării păsărilor împotriva gripei aviare după rezultatele favorabile ale testelor

Franța confirmă demararea vaccinării păsărilor împotriva gripei aviare după rezultatele favorabile ale testelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2023

Autoritățile franceze au confirmat că intenționează să demareze, la toamnă, un program de vaccinare a păsărilor împotriva gripei aviare, după ce rezultatele testelor făcute cu vaccinarea rațelor a demonstrat că vaccinul are o „eficiență satisfăcătoare”, a anunțat Ministerul francez al Agriculturii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui, scrie Agerpres.

România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE CITEȘTE ȘI România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE

În ultimele 18 luni, gripa aviară a dat peste cap producția mondială de carne de pasăre, ducând la sacrificare a peste 200 de milioane de păsări.

Franța este țara din Uniunea Europeană cea mai afectată de gripa aviară și în ultima lună s-a confruntat cu o recrudescență a focarelor în zona de sud-vest a țării, în special în rândul efectivelor de rațe.

Autoritățile de la Paris au lansat deja o pre-comandă pentru 80 de milioane de doze de vaccin, care trebuia să fie confirmată pe baza testelor finale efectuate de Autoritatea franceză pentru Alimentație, Sănătate, Securitate Profesională și de Sănătate (ANSES).

„Aceste rezultate favorabile oferă suficiente garanții pentru a lansa o campanie de vaccinare încă din toamna lui 2023”, se precizează într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerul francez al Agriculturii.

Guvernele sunt reticente la ideea vaccinării efectivelor de păsări din cauza perturbărilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinării. Cu toate acestea, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe guverne să gândesc să recurgă la vaccinare pentru a opri răspândirea virusului și a evita transmiterea în rândul oamenilor.

Franța a mandatat două companii, Ceva Animal Health din Franța și Boehringher Ingelheim din Germania, să pună la punct un vaccin împotriva gripei aviare destinat rațelor.

Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian CITEȘTE ȘI Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian

Mai multe alte state UE au efectuat teste cu vaccinuri împotriva gripei aviare, inclusiv Țările de Jos pentru găinile ouătoare și Italia pentru curcani. Primele rezultate alte testelor efectuate în Țările de Jos arată că vaccinurile sunt eficiente.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Țările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) și să trimită regulat rapoarte de evoluție.

viewscnt
Afla mai multe despre
gripă aviară
franța