Asociație: Prețurile resursei de lemn sunt cu 30-40% mai mari în România, față de alte țări europene

Asociație: Prețurile resursei de lemn sunt cu 30-40% mai mari în România, față de alte țări europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2023

Prețurile resursei de lemn se mențin în România la un nivel cu 30% - 40% mai mari față de tarifele acelorași sortimente în alte țări europene, efect al crizei artificiale de resursă creată în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, susține Asociația Industriei Lemnului - Prolemn.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În viziunea președintelui organizației, Cătălin Tobescu, prețurile de adjudecare a lemnului la licitațiile principale organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva, pentru producția anului 2023, au ajuns la maxime istorice, respectiv cu 250% mai mari în comparație cu tarifele de referință, scrie Agerpres.

Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian CITEȘTE ȘI Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian

"Prețurile resursei de lemn se mențin în România la un nivel cu 30-40% mai mari față de prețurile acelorași sortimente în alte țări europene, efect al crizei artificiale de resursă create în toamna anului trecut pe segmentul lemnului de foc, cu rezultat în prețuri de adjudecare la licitațiile principale organizate de RNP-Romsilva pentru producția anului 2023 la maxime istorice, cu 250% mai mari față de prețurile de referință", susține Tobescu.

În același context, conform indicilor producției industriale publicați de Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie a acestui an, producția în industria lemnului s-a situat la 69,2%, comparativ cu datele din februarie 2022.

Organizația profesională menționează că intrarea în vigoare a Regulamentului European "Deforestation Free" și încadrarea României la risc ridicat de proveniență a lemnului din activități asociate tăierilor ilegale creează riscuri suplimentare pentru industria lemnului, "în contextul în care operatorii din industria lemnului sunt cumpărători de resursă de lemn cu documente legale deja pusă pe piață de către administrația silvică și sectorul de exploatare".

Prolemn subliniază faptul că biomasa lemnoasă este o resursă importantă în balanța energetică a României, datorită celor 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc. "Măsuri de creștere a eficienței energetice a utilizării resursei de lemn, de utilizare și a altor categorii de biomasă, de prelucrare a lemnului în cascadă pot contribui la reducerea costurilor, securitatea energetică și decarborarea sectorului de energie", a precizat oficialul Prolemn.

viewscnt
Afla mai multe despre
prolemn
lemn