Importatorii de cafea fac stocuri de teama măsurilor de izolare impuse de pandemia de coronavirus

Importatorii de cafea fac stocuri de teama măsurilor de izolare impuse de pandemia de coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2020

Importatorii de cafea din unele dintre cele mai mari țări consumatoare au început să-și facă stocuri în avans, în ideea de a evita eventualele deficite de aprovizionare care ar putea apărea dacă lanțurile de aprovizionare vor fi afectate de măsurile de izolare impuse în contextul pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Spre deosebire de scăderile înregistrate de cotațiile altor materii prime, prețurile la cafea au crescut pe fondul cererii solide și al previziunilor potrivit cărora oferta mondială, care era deja în scădere înainte de criza coronavirusului, se va diminua și mai mult odată cu răspândirea virusului. Cotațiile futures la cafea arabica la bursa ICE au crescut în luna martie în timp ce cotațiile la petrol au scăzut cu 50% iar indicele Dow Jones a pierdut 15%, scrie Agerpres.

"Am primit cereri de cumpărare din toate marile țări, SUA, Japonia, Germania. Toți vor să primească rapid boabele de cafea, pentru a fi pregătiți pentru orice eventualitate", a declarat, sub protecția anonimatului, un responsabil de la unul dintre marii exportatorii brazilieni de cafea.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea împrumuturi de pe piața locală și de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI, dar fără condiții. Deficitul bugetar ar urma să treacă de 6% din cauza coronavirusului

"Toată lumea încearcă să urgenteze lucrurile", a declarat la rândul său Carlos de Valdenebro, director pentru Columbia la compania exportatoare Caravela Coffee. Potrivit acestuia, deși în prezent Columbia este în perioada dintre recolte, există cereri pentru livrări rapide deoarece toți exportatorii care au stocuri în Columbia și-au redus capacitatea operațională.

"Procesatorii și traderii își fac stocuri pentru că se așteaptă la întreruperi în aprovizionare", a declarat un trader de cafea de la Londra, precizând că există unele comenzi pe care nu le poate onora.

Federația exportatorilor de cafea din Brazilia (Cecafe) a informat că livrările se derulează în mod normal, pentru moment. Cu toate acestea, organizația a subliniat că transportatorii maritimi au avertizat deja că ar putea apărea o criză de containere în lunile următoare, când Brazilia ar urma să strângă una din cele mai mari recolte de cafea din istoria sa, estimată la aproximativ 70 milioane de saci potrivit analiștilor independenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea
coronavirus