Intră în vigoare acordul între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui

Intră în vigoare acordul între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2023

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului laptelui proaspăt de consum, la care au acceptat să participe toate marile rețele comerciale, se aplică începând de la 1 mai, pentru o perioadă de 6 luni, conform anunțului făcut recent de Consiliul Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%). Președintele instituției, Bogdan Chirițoiu a precizat, însă, că este posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ținând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător și epuizate stocurile existente, scrie News.ro.

România și alte patru țări UE au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind tranzitul cerealelor ucrainene. Măsurile unilaterale impuse vor fi ridicate CITEȘTE ȘI România și alte patru țări UE au ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind tranzitul cerealelor ucrainene. Măsurile unilaterale impuse vor fi ridicate

Toate marile rețele comerciale au acceptat să participe la acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui, ca urmare a discuțiilor inițiate de Consiliul Concurenței, iar în perioada următoare vor negocia cu fiecare procesator cu care colaborează, conform autorității de concurență.

Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit pentru o perioadă de șase luni și urmează să se aplice de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanțiale, la raft, ale prețurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ținând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător și epuizate stocurile existente”, a declarat recent Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoție, și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).

Apicultor, întrebat despre mierea fake: Se recunoaște foarte greu. Cea mai bună miere este cea în care nu s-a intervenit fizic, chimic. Cristalizarea este un fenomen normal al mierii și este de multe ori garanția calității mierii CITEȘTE ȘI Apicultor, întrebat despre mierea fake: Se recunoaște foarte greu. Cea mai bună miere este cea în care nu s-a intervenit fizic, chimic. Cristalizarea este un fenomen normal al mierii și este de multe ori garanția calității mierii

„Ne așteptăm că în cele șase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflația se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creșteri atât de mari ale prețurilor alimentelor”, a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței va monitoriza această inițiativă împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze Monitorului Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
lapte
pret